Sturmgeschütz III ausf.G.

StuG III Ausf. G. Early Production

1:72, Dragon No.7283 (2007)
A harcjármű eredete

A Sturmgeschütz (rohamlöveg) története az 1930-as évek közepéig nyúlik vissza, a német tüzérség ekkor jelentette be igényét egy páncélozott járműre a gyalogság közvetlen támogatására. A fejlesztésekhez a Pz III alvázát használták fel. Maga a harcjármű az 1930-as évek végére készült el: forgathtó lövegtorony nélkülire tervezték amivel a jármű magassága nem haladta meg az 1950 mm-t (jelentősen növelve a harcjármű túlélő képességét a harcokban). Az első változatokat 75 mm-es Stuk37 L/24-es csőszájfék nélküli löveggel szerelték, ami 12 fokban volt irányozható jobbra és balra, valamint -10 fokban és +10 fokban felfelé és lefelé. Az első példányokat az 1940-es nyugat európai hadjáratokban vetették be először.

A G változat

A Stug-ok utolsó és egyben legnagyobb példányszámban előállított változata. Gyártása 1942 decemberében kezdődött és egészen 1945 májusáig tartott. Főfegyverzete 75 mm-es StuK40 L/48 csőszájfékkel ellátott löveg. Növekedett a harcjármű páncélvédettsége az elődökhöz képest: a törzs elülső részének eredetileg 50 mm-es páncélzatára további 30 mm-es lemezeket erősítettek; az oldalfalak páncélzatát 30, a tetőét 20 mm-re növelték. További változtatások az elődökhöz képest: a torony tetejére egy 7 periszkópos parancsnoki kupolát építettek; az oldalfalak 79 fokos szögben kerültek beépítésre; a küzdőtér hátsó falát merőlegesre változtatták. A korai G változatok még az előd F szögletes csavarozott lövegpajzsát kapták, amit a későbbiekben lecseréltek 50 mm-es öntött Saukopf-ra (disznófej).

A makett

"Kicsi harcos" a sárkányos cég 2007-es terméke, nagyon részletesen kidolgozott makett, gond nélkül megállja a helyét a 35-ös nagy testvérei mellett. Az építést egy logikusan felépített áttekinthető összeállítási útmutató segíti, felhívva a figyelmet a választható opciókra. Maga a makett 3 öntőkereten - külön csomagolva az alváz a küzdőtér teteje és a motor teteje - kapott helyet. A lánctalp elsőre jónak tűnő vynil csík (beépítés közben derül ki, mennyire az). A gyártó (szintén külön csomagolva) mellékel hozzá fotómaratást is, amivel a hűtők rácsozatát lehet elkészíteni elég élethűen. A műanyag alkatrészek felülete elsőrangú: kilökőtüske-nyomot, illetve beszívódást sehol nem találtam. Viszont annál több részletet: szépen vésett panelosztások, kidolgozott hegesztési varratok, és rengeteg "csavarozott" alkatrész jellemzi a készletet.

A matrica a Cartograf cég terméke: segítségével 5 különböző jármű elkészítése közül választhatunk (két téli, két kétszínű, egy "natúr"):
- 2. Páncélgránátos hadosztály "Das Reich", Oroszország 1943
- Páncélgránátos hadosztály "GrossDeutchland", Keleti front 1943
- 16. SS páncélgránátos hadosztály "Reichsführer SS", Olaszország 1944
- 3. SS Páncélos hadosztály "Totenkopf", Ukrajna 1944 tele
- valamint egy vörös hadsereg által zsákmányolt harckocsi: 1288th Sp Gun Rgt., Ukrajna 1944 tele

Végszóként ajánlom ezt a makettet mindenkinek, bár festése miatt inkább csak gyakorlottaknak (sok apró részlet miatt), akinek kedvenc témája a második világháború német páncélosai, mert egy magas színvonalú, könnyen megépíthető makettet kapunk az áráért.
A doboztető
A doboztet
A doboz tartalma
A doboz tartalma
DSCF0042
DSCF0042
Az összeállítási útmutató
Az összeállítási…
Festési variációk
Festési variációk
Festési variációk2
Festési variáció…
A páncélteknő
A páncéltekn
Páncélteknő2
Páncélteknő2
Küzdőtér teteje
Küzdőtér teteje
Küzdőtér teteje2
Küzdőtér teteje2
Az "A" öntőkeret
Az "A" öntőkeret
"A" öntőkeret2
"A" öntőkeret2
"A" öntőkeret3
"A" öntőkeret3
A "B" öntőkeret
A "B" öntőkeret
"B" öntőkeret2
"B" öntőkeret2
A "D" keret
A "D" keret
A "D" keret2
A "D" keret2
A rézmaratás
A rézmaratás
A Cartograf matrica
A Cartograf matrica
2009.04.20.
Utolsó módosítás: 2009.04.30.
tomvenom
Makettinfo Online Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
uly
2009.04.30. 14:52:42
Hello!
Szép kis picurka:)
Te melyik matricával készíted el?
Én ezt választanám, a győzelmi jelek miatt: SS Páncélos hadosztály "Totenkopf", Ukrajna 1944 tele

Uly
tomvenom
2009.04.30. 16:49:25
Hello uly!
Hát igazából még nem döntöttem el,de én is azon illetve az Olasz frontoson gondolkodom,de még anyagot gyűjtök hozzá,meg van egy másik futó projectem is,csak majd az után kezdem el. :)
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció