Sturzkampfflugzeug

Junkers Ju-87 R-2 Stuka

1:48, Hasegawa No.09673
Pintér György - Múzeumi krimik Még karácsonyra kaptam ezt a gépet, és nagyon kíváncsi voltam, hogy mi is van a csomagolásban. A korábban elkészített Messersmitt után nagy várakozásokkal telve nyitottam ki, hiszen abban a dobozban még fotomaratott alkatrészek is voltak.
Rögtön feltűnt milyen nagyok a szárnyfelületek, a törzs hossza pedig nagyon rövidnek tűnt, mintha egyezne a Bf109-es hosszával. Ez igencsak meghökkentett, de persze ezután nem sokkal megtaláltam a gép elejét is, a motor burkolatát. Sorban nézegettem mik is kerülnek elő.

Úgy tűnt, hogy a Stuka szépen kidolgozott alkatrészekből épül majd fel, és a motorburkolat, a törzs, a szárnyak és persze a többi alkatrész is szintén kifogástalan…
A számtalan alkatrészt egyesével inkább nem sorolom fel. A lényeg, hogy a doboz 13 fröccsfáján 110 alkatrész található, amelyből 13-at nem kell felhasználnunk. Ezekkel a gyártó lehetővé teszi számunkra, hogy akár egy másik altípust készítsünk el. Így nem a póttartályok kerülnek fel a gép szárnyára, hanem a kisebb tömegű bombák.

A pilótafülke kidolgozottsága szép a műszerfal nagyon precíz. A gyártó matricát kínál a színezésére. Van azonban több kidolgozatlan rész is.
A rádiós géppuskájához nincs célkereszt, ami nélkül én nagyon csupasznak találtam ezt a fegyvert.
A gyártó lehetővé teszi a szirénák elhelyezését is a futóműveken, ugyanakkor magát az éles sivító hangot létrehozó kis propellereket nem tartalmazza a szett. Sőt a propellerek tengelyét az összeállítási rajz szerint el kell távolítanunk.

A csűrőket működtető elemek szintén elég kidolgozatlanok, a szárny nagy felülete pedig szinte követeli, hogy az építés során majd szegecsvonalakat rakjunk rá.
Az ablakelemek vékonyak, torzításmentesek a rácsvonalak mélysége/magassága nagyon kicsi.

„Gyárilag” két festéssel láthatjuk el ezt az 1941-es zuhanóbombázót. Az egyik festéssel egy Bulgáriában harcoló repülőt építhetünk fel, a másikkal egy Líbiában szolgálót hozhatunk létre.

Összefoglalva az elemek szépek kidolgozottak, de a gép nagy felületei, a méretarány sejteti számunkra, hogy ezt még szebben, még kidolgozottabban is elő lehet állítani. Ez a gép szinte megkívánja a kiegészítő szett használatát, és igen erősen sugallja számunkra, hogy ez a makett nem csak egy puzzle.
A teljes szett 1
A teljes szett 1
A keret
A keret
B keret
B keret
C és D keret
C és D keret
E keret
E keret
F keret
F keret
G keret
G keret
K és L keret
K és L keret
J keret
J keret
Matricák
Matricák
Festések
Festések
2009.08.23.
Dubiczky Zoltán (Wilson2), Vác
Makettinfo Online Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció