Surfacer, a csodacer :)
Néhány szó a szórógittekről.

A makettezésben, hasonlóan az autófényezéshez, szintén léteznek szórógittek, a méretarányhoz igazodóan kisebb szemcsemérettel.

Szinte minden festékgyártó palettáján találunk egy alapozónak szánt színt, a Humbrol 1-től, a Model Master Acryl White Primer-ig. Ezek, a többnyire primer elnevezésű anyagok azonban nem különböznek, vagy nem észrevehetően mások, mint maguk a festékek. Csiszolhatóságuk nem mindig kielégítő, főleg az enamelek hajlamosak szálasan, lépcsőzetesen kopni, az akrilok némileg toleránsabbak.

Az építés első szakaszában, mikor csiszolunk, tömítünk, próbálunk a festéshez megfelelő alapot kialakítani, nagy segítséget jelentenek a felületkiegyenlítő anyagok, nevükben legtöbbször ott találjuk a surface – felület szót. Ellentétben a primerekkel, kitűnően csiszolható, a műanyaghoz erősen tapadó réteget képeznek. (A primerek sem rosszak, de nem tudom összehasonlítani a szórógittek felhasználóbarát tulajdonságaival.) Sokan nem hívei az alapozásnak, mondván, ezzel is csak a festék vastagsága növekszik. Egy jó minőségű, szeplőtlen makettnél ez helytálló is lehet, de az esetek többségében nem ilyen készlettel van dolgunk. Apróbb karcolásokat, buborékokat, és a nem tökéletes tömítés okozta hibákat szinte mindig el kell tüntetni, erre kitűnőek az alábbi anyagok.
A Gunze Mr. Surfacer 500; 1000; 1200; szemcsenagyságának jelölése azonos rendszerű a vízpapírokéval, a legnagyobb számú a legfinomabb. Ez a kedvenc típusom, itthon a leginkább beszerezhető, bár nem akadálytalan.
A másik gyártó, aki ezekkel egyenértékű terméket kínál, a Tamiya. Ők nem számozzák, hanem néven nevezik az anyagot. A durvább a Surface Primer, a finomabb a Surface Primer Fine. Előbbi a Gunze 500-as, utóbbi az 1000-es tulajdonságaival összevethető. Mindkét gyártó anyaga tökéletesen működik a műanyag, fém és a műgyanta maketteknél, létezik üveges, és spray kivitelben egyaránt.

A durvább 500-as, és a Surface Primer is szórható, megfelelő hígítás mellett, de érdes, szemcsés felületet ad, jelentős utómunkát, csiszolást, polírozást igényel, nem alkalmas közvetlenül a fedő festékréteg alá. Nem is erre való! Kiváló tömítőanyagok, főként ecsetes felhordásra, a mellészaladt karcolótű, rossz panelvonalak, beszívódások javítására. Lokálisan célszerű használni, a jól látható hibákat átkenni, és becsiszolni.
Az 1000-es, és a Fine Surface Primer észrevehetően finomabb, jól szórható, alkalmas az egész makett lealapozására, a hibák láthatóvá tételére, finoman átcsiszolva már festhető. Műgyanta makettek buborékos felületeinek javításához nem ismerek jobb anyagot.
Az 1200-as Surfacer már csak a végső simítást adja, nem annyira látványos a különbség, mint az 500-és 1000-es szemcseméretű között, gyakorlatilag akkor használom, ha nem kapok 1000-est, és fordítva. Ha választani kell, a középút a járható, 1000-es anyaggal minden megoldható, legfeljebb több rétegben kell tömíteni vele, mint az 500-assal, és kicsit többet kell polírozni, mint az 1200-est.
Hígításuk: nagyon nem mindegy, mit alkalmazunk. Elsődlegesen a gyári hígítójukat, (Gunze Mr. Color Thinner, Tamiya Lacquer Thinner), A Z63 Akrisolv-H hígítóját, és az Észterhígítót tudom ajánlani.
Gyors párolgású hígítókal, Aceton, Körömlakklemosó, Nitrohígító, nem érdemes próbálkozni, (szórásnál különösen), mert szálat húz, vattaszerű felületet képez.
Rendkívül gyorsan szárad, három óra múlva már csiszolható, (rétegvastagságtól függ, a hosszabb száradási idő soha nem baj) zsugorodásra a kikeményedett anyag nem hajlamos.

Kérek mindenkit, ha ellenvéleménye, más tapasztalata, ötlete van, akkor azt a hozzászólásokban tegye közzé, így egy helyen a teljes téma elérhető lesz.
Köszönöm!
tn_800x600_77865_21963_Surfacer
tn_800x600_77865_219…
2008.01.20.
Utolsó módosítás: 2008.01.21.
xcraft
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
ChevyG
2008.01.23. 11:27:29
Szia X!
Ajándékba kaptam 1 Mr base white 1000-et, erről mit lehet tudni? Mi a külömbség az általad leírt termékekhez képest? (minőség, higitsá, stb)

Örülök a cikkednek, mindenféleképpen "hézagtöltő":)

üdv! Gábor
xcraft
2008.01.23. 17:45:14
Hello Chevy!
Nem tudok róla érdemben semmit mondani egyenlőre. Nekem is van, de csak kipróbáltam egy kisebb felületen. A száradása lassabb mint a surfacernek, kb 1 nap. Arra tipppelek, hogy nem tömítésre való, bár a szemcseméretet jelöli az 1000-es szám.
Tudja valaki?
Donor
2008.02.10. 20:28:08
Szia!
Két kérdés:
1. Milyen arányban higítod az 1200-as Gunze Surfacert szórópisztoly és saját higító használata esetén?
2. A pisztolyból kimosni mivel lehet? Saját higító, vagy valami olcsóbb (H-100)? Macerásabb ezt kimosni, mint egyéb festéket?
Hopp, ez már nem is két kérdés...:)
Üdv: Donor
xcraft
2008.02.11. 17:37:26
Szia Donor!
Jó, hogy írtál mailt, soha nem néztem volna meg magamtól. :)
Nem tudok konkrét arányt írni, soha nem méricskélem, ha azt mondom fele fele arányban biztosan, akkor még talán keveset is írok. Ugyanolyan legyen mint a szórásra hígított festékek. (A saját hígítójánál is jobban szeretem észterhígítóval használni, és nem az ára a szempont.)
Kimosni is észterrel lehet,(a sajátján, és a nitrón kívül), nem macerásabb takarítani mint bármi mást, viszont gyorsabban szárad, nagy felületnél minden tankolás előtt célszerű átfújni a pisztolyt hígítóval, a tű hegyét és a dűzni csúcsát pedig szemből egy puha ecsettel szintén hígítóval áttörölni.
Üdv.
f2d
2008.05.27. 13:27:40
Szia X!

Gunze Mr. Resin Primer Surfacer-ről tudsz mondani nekem valamit? Van itthon egy tégellyel, de nem tudom, hogy igazából mire jó (azonkívűl, hogy alapozásra:-D). A szagából ítélve nitro vagy észter hígító való hozzá, de ebben sem vagyok biztos. A neve alapján meg valami gyanta alapozónak, javítónak tűnik.
xcraft
2008.05.28. 22:05:12
Szia Tibi!

Mindent tudsz. :)
Nem használtam soha, szerintem a surfacer is tökéletesen megmarad a gyantán, de a resin primer valóban erre a célra kifejlesztett alapozó. Elsőre észterrel próbálnám hígítani, ennyi, nem tudok hozzászólni, pedig már láttam pár kiló gyantát. :)
f2d
2008.06.03. 10:38:14
X, szerinted műanyagra is használhatom? Akkora mennyiség, hogy gyanták javítgatására soha nem használom el.
xcraft
2008.06.03. 12:52:57
f2d!
Próbáld ki, úgy gondolom a műanyagon is stabilan megmarad, miként a fém alapozó metal primer is.
Másik megoldás, elkezdesz intenzíven gyanta makettet építeni. :)
Olyan minőségek vannak, hogy garantáltan pillanatok alatt elfogy.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció