Szárnypróbálgatás 1/72-ben

Sd.Kfz. 251/1 Ausf.C

1:72, Revell No.03173 (2009)
Sziasztok!

A gyors sikerélmény miatt és, hogy a kisebb helyen is elfér a mű,arra gondoltam készítek valamit 1/72 méretarányban. Különösebb koncepcióm nem volt, úgyhogy elmentem Pécs egyetlen csak makettekkel foglalkozó boltjába és ott kiválasztottam azt ami a legszimpatikusabb volt számomra. Így aztán a fenti típussal tértem haza, és nekiláttam.
A készlet nagyon szép, nem tudom, hogy a Revell átvette-e valamelyik elismertebb gyártó öntvényeit illetve szerszámait, vagy csak egész jól összejött nekik ez a darab...Mindenesetre az általam eddig ismert makettjeik közül magasan ezzel volt a legegyszerűbb dolgom. Sorja szinte nincs, tömítőanyagot nem kellett használnom (bár a képeket nézve lehet, hogy mégis kellett volna...). Egyszóval az építés zökkenőmentes volt.
Festés:
Na itt egy kicsit bonyolultabb volt a helyzet. Első lépésben még a teljes összerakás előtt lefújtam a belső részt a Revell homokszínével (16), majd fényes lakk felvitele után felragasztottam a műszerfalra a szükséges matricákat, befolyattam feketével, végül matt lakkal átfújtam. Következett a padozat festése és a kopások imitálása. Ezen műveletekkel párhuzamosan összeraktam a futóművet és lefújtam szintén homokszínnel, majd fényes lakkal. Feketével befolyattam és a Revell 9-es festékével megfestettem vékony ecsettel a görgők gumiperemét, majd matt lakkott kapott. A lánctalp szakaszokból illetve különálló szemekből áll. Arra gondoltam, hogy megcsinálom a lánctalpak alsó és felső felét külön-külön úgy, hogy a két szélső görgő közepénél találkozzanak. Így könnyen le tudom festeni őket és csak a végén ragasztom össze a két fél találkozásánál. A lánctalphoz egyébként Humbrol gun metal festéket használtam valamint a gumi részekhez a már említett Revell 9-est. Befolyattam feketével és egy kis rozsdaszínnel majd a külső felét kicsit átködöltem homok- és szürke szín keverékével. Így már összeragaszthattam a két fő részt és nekiállhattam a külső festésének.
Alapozás nélkül (most biztos sokan a szívükhöz kapnak) lefújtam az éleket illetve azok környékét a Humbrol egyik sötétebb barnájával, majd több vékony rétegben lefújtam ez egészet az eddig használt homok színnel, csak most eléggé kivilágosítva hozzá kevert matt fehérrel.
Ezután fényes lakk,matricázás, befolyatás, kopások felfestése gun metal és rozsda szín keverékével 4/0-ás ecsettel, majd matt lakkozás következett.
A rozsdásítást nem akartam túlzásba vinni, mert ebben a méretarányban szinte biztos, hogy nem tudnám szépen kivitelezni, ahhoz még sokat kéne fejlődnöm.
Pasztellkréta reszelékkel átecseteltem itt-ott, ahol jónak láttam és tulajdonképpen kész voltam vele.
Saját részemről meg vagyok elégedve vele, úgyhogy rögtön továbbszárnyalt az agyam, és arra gondoltam, hogy ez a kis 8 centi hosszú jármű igazán megérdemelne egy alapot, esetleg egy városi környezetben, úgyhogy addig nem ragasztottam fel az antennát és a fegyvereket, hogy a dioráma készítése közben nehogy letörjenek. A továbbiakban majd szeretném telepakolni mindenféle málhákkal a küzdőteret, ehhez még ötletelek.
A fényképezés közben feltűnt, hogy a kipufogóval és a kerekek felfüggesztésével még kéne menni egy kört, már ami a festést illeti, ezt még pótlom.
A teljes igazsághoz hozzá tartozik, hogy ez a készlet tartalmazza a Wurfrahmen 40 rakétakilövő keretet, amit végül nem aggattam rá, mert így jobban tetszik.
Hozzáértők teljesen jogosan kifogásolhatják, hogy így ez a festés nem egyezik a matricával, hiszen akkor terepszínűnek kéne lennie, de nekem így tetszett. Remélem egyszer eljutok arra a szintre, amikor a történelmi hűséget is figyelembe véve valósítok meg egy makettet, de amíg kezdőnek számítok, nem szeretnék súlyos ezreket költeni kiegészítőkre eme cél eléréséhez, hogy aztán alapvető technikai hibák csúfítsák el azokat.
Elnézést az ömlengésért:) Remélem Nektek is tetszik, minden tanácsot, észrevételt szívesen fogadok!

Üdv,
higherrr
Innen
Innen
onnan
onnan
amonnan
amonnan
innen is
innen is
onnan is
onnan is
erről mindenképpen
erről mindenképpen
hát innen meg aztán végképp
hát innen meg aztá…
és végül innen is
és végül innen is
2011.12.20.
higherrr, Pécs
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
BToomi
2011.12.26. 07:59:32
Szia Zoli!
Gratulálok szerintem nagyon jó lett.Ezzel a Revellel már én is szemezek egy ideje.
Ha jól sejtem akkor ezt a kereskedök házában vetted.Nem tudom hogy a Régióba szoktál-e járni
de azt is ajánlom figyelmedbe elég jól felvan most töltve Revell makettekel.
További jó makettezést kivánok.
Bogesz
2011.12.26. 09:05:34
Nagyon szép lett! Gratulálok!
kreszb
2011.12.26. 10:47:13
Nagyon élethűre sikerült, csak így tovább!
tank
2011.12.26. 11:28:48
tényleg nagyon frankó lett!tetszik
higherrr
2011.12.26. 20:05:41
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek az elismerő szavakat!
BToomi: Igen, ott vettem, a Régióba ritkábban nézek be, az az igazság, hogy inkább itt a fórumon szoktam vásárolgatni. A makettjeidet nézegetve felmerült egy kérdésem: hol vettél képkeretnek való lécet?
higherrr
2011.12.26. 20:06:25
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek az elismerő szavakat!
BToomi: Igen, ott vettem, a Régióba ritkábban nézek be, az az igazság, hogy inkább itt a fórumon szoktam vásárolgatni. A makettjeidet nézegetve felmerült egy kérdésem: hol vettél képkeretnek való lécet?
BToomi
2011.12.26. 20:23:02
Szerintem bármelyik barkácsboltban kapsz ilyen lécet.Én Komlón szoktam venni kb 360ft két méter.
csehszko
2011.12.26. 23:40:07
Szia!
Kaphatnék Tőled egy e-mail címet? érdekelne afestés technikád!
Üdv
csehszko@freemail.hu
csehszko
2011.12.26. 23:40:41
Szia!
Kaphatnék Tőled egy e-mail címet? Érdekelne a festés technikád!
Üdv
csehszko@freemail.hu
(bocsánat, gyorsan írtam)
higherrr
2011.12.27. 09:56:08
Szia csehszko!
Ezen a címen megalálsz: higherrr@citromail.hu
Üdv,
Zoli
Lapidus
2011.12.27. 11:26:52
Belülről azért nagyon kidolgozatlan ez a makett, aki a revellel szemez, szerintem vessen egy pillantást a Dragon makettjeire. (Az egyik összeépítését nekem is sikerült elkövetnem és még cikkem is van róla) Nekem a matricák is furcsák, mintha félrenyomták volna a színeket, meg a rendszámtábla se így nézett ki... szerintem

Különben a műszerfal egészen szép lett, és a végeredménynek tényleg megvan a hangulata, de érződik rajta a "gyors sikerélmény" koncepció, pl. szerintem a kipufogó biztosan más színű
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció