Szovjet járgány, kínai kiadásban, magyar „bőrben”

BTR-80 APC

1:72, Trumpeter No.07267
Már jó ideje készültem, hogy a sok T-34-es után egy korszerű(bb) harcjárműnek is nekifogjak. Végül a magyar színekben is megtalálható páncélozott csapatszállítót a BTR-80-at választottam.

Főbb paraméterek

7,5 méter hosszú, 2,41 méter magas és csaknem három méter széles. Összesen 13,6 tonna a harci súlya. Az alapjármű fegyverzete egy 14,5-ös és egy 7,62-es géppuska. A torony mögött ködgránátok kilövésére alkalmas csőköteg található. Nyolc kerekéből az első két tengelyen lévő kormányozhatók. Utánaolvasva a BTR-80-nak kiderült, hogy vagy húsz esztendős a konstrukció és egyes internetes fórumokon eléggé lekicsinylően beszélnek a jármű páncélvédettségéről. Nem tudom, mi az igazság. Lényeg, hogy pillanatnyilag ez van.

A doboz tetején egy ilyen makett képe díszeleg. Itt már látszik, hogy komoly bajokkal kell számolnom. Látszott, hogy a kerekek teljesen más kinézetűek, mint amilyenek a valóságban. Ráadásul nekem az a perverz öltetem támadt, hogy a magyar rendőrség egyik (egyetlen?) ilyen járművét készítsem el a kínai műanyaghalmazból. Egyébként nem volna rossz készlet, amiből elő kéne állítani ezt a nyolckerekűt. A jármű teknője és felépítménye szép, elég apró alkatrészt kapunk, hogy élethűbb kinézetet tudjunk adni járgányunknak. A kereke felfüggesztését szépen el lehet készíteni. Erre kerülnek az elrontott kerekek. A rendőrség által alkalmazotthoz leginkább a Grad által gyártott sorozastvetőhöz készített kerekek volnának alkalmasak, ha volna belőlük nyolc felesleges darab! A jármű felépítménye, tornya nem rossz. A torony négy részből áll össze. Ebből kettő a géppuska és mozgató szerkezete. A lusta makettezők örömére, a sáncszerszámokat egyszerűen ráöntötték a páncélzatra. Sehol egy nyitható ajtó vagy búvó nyílás. Még a jellegzetes, nagyméretű kipufogókat is egybeöntve találjuk a makett hátsó szekcióján.

A matricalap kicsike, és egy szovjet példány megépítését támogatja. A magyarhoz, főképp a rendőrségihez elszánt nyomdászt kell keresni. Nekem sikerült. Petibá – még a vízágyúkhoz készített nekem egy rakat „Rendőrség” feliratot és pár jelvényt is. Most ezeket is fel tudtam használni. Az apraja még hátra van. Kapaszkodók,világítás, hangszóró, kék villogó, nagyméretű visszapillantó tükör.

Festéséhez egyetlen, szovjet festésmintát adnak. Logikus, hisz a matrica is ehhez tartozik. Pedig volna választék. A KFOR alakulatukban szolgáló 80-asok több variációban pompáznak a hófehértől a tereptarkáig. Csak orosz festés is van még vagy 5-10. A kiherélt 80-asok talpig zöldek voltak. (Ezek voltak azok, amelyeket a balkáni béketeremtéshez, áldott-ostoba politikusok üres géppuskatoronnyal küldtek ki.) Ez a festés fényképek alapján készült. A Rendőrség által különleges akciókra tartalékolt eszköz ez.

Összességében egy könnyen megépíthető makett kerül a kezedbe, ha megveszed. Bosszantó pontatlanság és precíz felületi kidolgozottság a két, látszólag ellentétes jellemzője a kínai gyártó e kitjének.
A makett olyan 90%-ban van kész. Ez látszik a képeken is.
btr80
btr80
btr80.2
btr80.2
btr80.3
btr80.3
btr80.1
btr80.1
btr80.5
btr80.5
2008.07.30.
Utolsó módosítás: 2012.08.27.
Miggyuri
Makettinfo Online Klub
Minimánia Makettépítő Kör
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
borisz
2008.08.19. 12:36:30
Tudod milyen különleges akciókra használják ezt általában?
Amikor annyi hó vág el egy-egy települést, hogy a hókotrók nem bírnak el vele, akkor ezt küldik be:D
Ez úgyis átmegy rajta, a tömege meg lenyomja a havat.
Igen durva lett volna, ha ezt küldték volna TV-t védeni...
Miggyuri
2008.08.19. 13:47:54
Persze, tudom, hogy nem egy csatadöntő páncélmonstrum. A tv-hez? No az érdekes lett volna. Jobb nem belegondolni.
ElGatoNegro
2008.08.19. 18:55:41
Katonakoromban ültem ilyenben, és kedveltem (persze csak mint utas..és megtűrt érdeklődő)
Én úgy hiszem, hogy a páncélvédettsége megegyezik a nyugati típusokkal...de ez nem harckocsi...ugyebár.
borisz
2008.11.01. 21:20:42
Egyébként hol sikerült beszerezni és mennyiért?
Én sehol sem találom...
Miggyuri
2008.11.02. 05:12:10
A köszegi makettes kollégák rendeltek innen a szomszédból (Hong-Kong)ahhoz csatlakoztam. Mintha Érsekújváron is láttam volna, de ez enm biztos.Összesen olyan 3000 körüli ősszköltségért. (makett+ posta)
borisz
2008.11.02. 11:42:04
Köszi.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció