T-35, a szárazföldi cirkáló

T-35

1:72, sajátépítés (2005)
Nagy fa vágta belém a fejszéjét. Miután néhány hk. makett kikerült a kezem alól, úgy döntöttem, teljesen saját erőből megpróbálom előállítani a sztálini Szovjetunió egyik látványos, ámde elhibázott harckocsiját, az eredetileg több, mint tíz méter hosszúra sikerült, öt toronnyal „díszített” szárazföldi hadihajóját - a T-35-öt.
A szépség az volt, hogy mindent, tervrajzot, anyagokat magamnak kellett előállítanom. Kevés eszköz állt rendelkezésemre, de ez nem tartott vissza. Először is néhány jó rajzra kellett szert tennem. Alapvetően a net szovjet harckocsikat tárgyaló anyagait néztem végig. Végül az „Orosz csataterek” nevű honlapon találtam megfelelő egy-,illetve háromnézeti rajzokat,valamint nem kevés fényképet / Többek közt a sajátos megoldású futógörgők felfüggesztéséről is sikerült találnom két egészen jó képet. Ekkor sejtettem, hogy valóban nagy az a fa, ami belém vágta a fejszéjét! /. Segített egy néhány évvel ezelőtt beszerzett füzet, a „Haditechnika makettezőknek” című sorozat első (egyetlen?) harckocsikkal foglalkozó része. Az itt közölt színes képek makettező szempontból nagy segítséget adtak.
Megfelelő módszerrel 1:72 méretre kicsinyítettem őket. Ezután elkezdődött az anyagok felkutatása. Kartonpapírból elkészítettem a legfontosabb idomok sablonjait. Ugyanakkor ki kellett találnom, melyik alkatrészt miből készítsem. Végül, a görgőpárokat és a lánctalpat tartó oldalfalakat és az öt tornyot viselő felsőteret műanyaglapból, a hátsó motorházrácsot öntőkeretből és rajzlapcsíkokból készítettem el, a többi nagy, sík lap dobozkartonból készült.
Az öt, három különböző méretű és szerkezetű torony sem volt kisebb kihívás.
A 76 mm-es ágyút tartalmazó fő torony hengeralakú része egy ragasztó stift dobozából, a hátra kinyúló toronyrész méretre vágott műanyaglapokból és tömítőanyagból készült. E toronyra került fel a keretantenna, amely más makettek fémmaratásának keretéből és dekorációs hálóból készült. A 45 mm-es ágyús torony a fiam egyik műanyag játékának romjaiból kiemelt, pontosan a 2 forintos átmérőjű hengerekből került ki. A géppuskás tornyokat megfelelő méretű injekcióspumpa hengeréből vágtam méretre. Ezekre a tornyokra a Revell szovjet gyalogságának két puskacsöve került, fegyverzet gyanánt. Minden torony búvónyílását takaró ajtók vékony fémlapokból vannak. A főtorony alapját alkotó bástya két oldalára két olajemelőt rögzítettek, annak idején. Így ki kellett alakítanom vékony műanyaglapokból a két tartót és öntőkeret darabjából a két emelő vaskos hengerét.
A hátsó tornyok mögötti légszűrőket és más építményeket műanyag hulladékokból és kartonból készítettem el. Az első géppuskatorony előtt, a vezető búvónyílásának csapóajtórendszere kartonból és műanyaglapból készültek.
Egynapos munka volt 8,5 mm átmérőjű görgőkből 32 darabot kivágni , csiszolni és a három lengőkarpár közé beilleszteni. Utána az egész kupacot üveglapon pozícionáltam, figyelve arra, hogy mind a 32 görgő érje a földet.
Be kellett látnom, a sztálini Szovjetunió harckocsi-tervezői nem gondolták, hogy elszánt makettépítők szeretnék 1:72-ben „műveiket” megépíteni.
Nem akármilyen probléma előtt álltam. Közel 30 cm lánctalpra emlékeztető dolgot kellett készítenem – oldalanként. No, de hogyan és miből? Ki is nézzen valahogyan és legyen tartása is. Első próbálkozásként régi magnószalagot vágtam méretre és feszítettem a görgőkre. Szépen sikerült. Igen ám, de ez magában nem kelti lánctalp képzetét. Elkezdtem lánctalp szélességű és 2mm hosszú lapokat aprítani kartonból. Ezeket ragasztottam fel egyenként a magnószalag-csíkra. Jól nézett ki – „csak, csak, csak ,”- mondaná az ács a Ludas Matyi című rajzfilmben – a plusz súly és a pillanatragasztó együtt festői csavarokba kényszerítették remekművemet. Le kellett szednem az egészet. Aki csinált már ilyet, tudja, a kudarcos alkatrész leszedése az egyik legszomorúbb munka a mi időtöltésünkben. Ráadásul hosszú munka után még ott sem tartottam, ahol elkezdésekor voltam. Mivel ilyen méretben felesleges, vagy előre elkészített lánctalp nem létezik, tovább kellett gondolkodnom. Mennyivel könnyebb a BT-tankok előállítása! Ott van kerekeken guruló változat is. Végül a számítástechnika segített. No nem bújt ki a nyomtatóból lánctalp! Nem! A képernyő tisztítására használt törlőkendőt tartó kartondoboz nyitócsíkja éppen olyan széles és eléggé hosszú, ráadásul gyárilag be van vagdosva. Persze a tökéletestől jó messze van, ráadásul sötét ciklámen színű! Persze a szín a legkevesebb! Végül a helyére kerül a lánctalp-imitáció is. Utána már gyorsabban ment a munka. El kellet készítenem a kötényezést és a sárvédőlemezt is. A köténylemezen egy kimerült golyóstoll hegyével szegecselést imitáltam.
Több képen láttam mindenféle sáncszerszámot a harckocsira rögzítve csakúgy, mint drótkötelet. Nos, ezeket a relikviákat is fel kellett tennem a két sárvédőre, pótlánctalptagok mellett. Műanyaglapokból és húzottszálból készültek el ezek. A drótkötél egy vékony drótdarab és egy korábbi makettről visszamaradt kötélvég – pár segítségével valósult meg.
Az egész makett zöldszínű lett. Humbrol 159-et használtam. Miután sehol nem találtam tereptarka festést ( az egy, finn háborúra készített téli fehér alapon kék csíkozásút kivéve ). A fő torony és az előrenéző 45mm-s löveget tartalmazó torony kapott a felső szegélyén piros csíkot. A lánctalpat Revell 90-el, majd annak száradása után, ugyanennek és matt feketének keverékével kentem át. Az egészre végül barna festék és babahintőpor keveréke került. Én sárnak szántam!
A rajzok alapján három vörös csillagot raktam fel. Az egyik, ami kövérebb az átlagnál, a főtorony tetejére került / Így a Stukák tévedése kizárt! /. A két köténylemezre is került egy-egy viszonylag kisméretű csillag. Torony vagy egyéb számot a rendelkezésre álló fotókon, rajzokon nem sikerült találnom, pedig kerestem. Mielőtt befejeztem volna, a „roncstelepemen” találtam egy gyanús, összegubancolódott, vékony fémcsíkot. Megdöbbenve ismertem fel egy korábbi karácsony ajándékának, a Skif T-26-os készletének keretantennáját. Így időt, fáradtságot nem kímélve leszedtem a saját gyártmányú keretantennát – dekor hálóból. Persze, ez azzal járt, hogy a korábbi antennát rögzítő pillanatragasztó kellemes foltokban leszedte a torony 159-es Humbrol festékét. Ezt megelőzően vékony papírcsíkból elkészültek a kezdetleges kötényezést a sárvédővel összekötő 12 elem.
Végül a kész makettet odaraktam kortársa, a két kis géppuska-toronnyal rendelkező, ámde a T-35-höz képest apró, korai T-26 mellé. Kellemes kontraszt. Most pedig várom azt az újsághírt valamelyik makettező lapból, hogy a jövő hónapban 6 tonna T-35-ös makett jön az üzletekbe a Revell minőségében, 1:72-ben, 653 forintos áron. Mert ez a makettező – Murphy egyik axiómája. Nem?
Aki esetleg belevág ilyen munkába annak kellemes hajtépést kívánok! Ha T-35 lesz az áldozat, akkor minden rendelkezésre álló anyagommal segítem sors- és bajtársamat, ha megkeres.
t-35_sajaat (2)
t-35_sajaat (2
t-35_sajaat (9)
t-35_sajaat (9
t-35_sajaat (7)
t-35_sajaat (7
t-35_sajaat (5)
t-35_sajaat (5
2013.12.25.
Miggyuri
Makettinfo Online Klub
Minimánia Makettépítő Kör
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
denkmeyer
2013.12.26. 19:03:55
Szia! Nagyon szépen megépítetted, gratulálok! Denkmeyer
Miggyuri
2013.12.26. 19:30:10
Köszönöm!
milesChristi
2013.12.28. 13:25:49
:) Nem vagyok valami nagy tankos, de ez a szárazföldi bálna tényleg nagyon pofás lett. Szkreccselni, ebben a méretarányban nem egy hálás feladat. Mindig ott van a "csakcsakcsaak..." Ráadásul a sok szenvedés ellenére a "lánctalp" még mindig a leggyöngébb eleme maradt ennek a makettnek.

Külön köszönöm, az élvezetes leírást. Örülök, hogy nem intézted el annyival, mint általában szokás, "nézz utána a wikin, az építés annyi volt, hogy betettem a dobozba a ragasztót, összeráztam, ami kiesett lefestettem, most értékeld! "
Köszi, és még egyszer gratulálok! :)
Miggyuri
2013.12.28. 17:44:35
Köszönöm! Igyexik az ember. A lánctalp valóban elég gyenge, de akkor nem nagyon volt más megoldás. Összeségében örülök, hogy tetszik!
mate5200
2013.12.28. 18:58:50
Üdv. Nekem nagyon tetszik nem sokan vágnak bele maguktól építeni egy makettet. Én is egyszer megpróbálkoztam vele de nem lett semmi belőle de látva te mit alkotál lehet ujra megpróbálom.
Miggyuri
2013.12.28. 21:00:11
Azóta már több dolgot is építettem több-kevesebb sikerrel. Volt ami nagyobb siker volt - a 2006-os események vízágyúja vagy a karátföldi iskola makettje és volt ami inkább csak nekem volt izgalmas - mint a saját összetört Ignisem.Mindenképpen bátorítanálak! Nyugodtan fogj neki! Ha tudok, segítek.
zalan99
2013.12.29. 12:37:53
Nagyon tetszik a műved! Csatlakozom az előbbekhez: nem kis munka :)gartulálok.
Egy kérés: tudnál még mondani néhány ilyen honlapot ahonnan neki lehet kezdeni ennek? (nekem nem adja be az Orosz csatatereket,azt írja ki nem található :( ) Szerintem sokaknak hasznos lenne pl.: mikor feljavításnak esünk neki házilag? :)
Még egyszer gratulálok!
Miggyuri
2013.12.29. 13:09:34
Hali!
Köszönöm az elismerő szavakat!
http://www.battlefield.ru/photos/category/41-t35.html ez az orosz csataterek T-35 képek oldala. Alapvetően nekem is a "gugli a barátom". :)onnan van anyagom. Itt pedig többnézeti vázlatok: http://www.battlefield.ru/blueprint/category/9.html.
zalan99
2013.12.29. 18:21:33
köszi :)
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció