Tacsanka, (nem csak) a polgárháború fegyvere
Pintér György - Múzeumi krimik "Repülj el az útból, madár,
Szörnyeteg, takarodj az útból!
Lám, kavarog a felhő,
A lovak száguldanak előre.
És rajtaütésből, kanyarból
Az ellenség vastag lánca mentén
Géppuskából fog tüzelni
A géppuskás fiatal."

(Rugyelman-Lisztov: Tacsanka)

Nemrég olvastam a "Toyota háború" kifejezést. Ez persze nem a Japánban hosszú ideig zajló, a valós hatalomért folytatott harc még a szamurájok, sógunok, daimók időszakában. Korántsem! Afrikában, jelesül Líbia és a mostanában a hírekben gyakrabban szereplő Csád közötti nézeteltérések körüli harcok megjelölésére szolgáló kifejezés.
A kilenc évig, 1978 és '87 között zajlott harcokban az esélytelennek kikiáltott Csád Toyota terepjárókkal okozott komoly veszteségeket az erős hadsereggel rendelkező líbiai Kadhafi csapatainak. Azóta minden magára valamit adó gerillaszervezet, terrorista csoport, félhivatalos milícia is ilyen gyorsan mozgó, változatos fegyverzetű kocsikkal rendelkezik.

Persze az ötlet nem új, csak a technikai megvalósítás e formája.

Ha valaki arra a perverzióra ragadtatja magát, hogy az 1918-22 közötti oroszországi polgárháborúval kapcsolatos képeket, filmeket néz, szembe jön vele egy manapság furának kinéző, két, három vagy éppen négy lóval vontatott könnyű kocsi, aminek hátulját egy hátrafelé meredő géppuska foglalja el. (Gyermekkorom nagy filmje, a "Bosszúállók újabb kalandjai" első jeleneteiben is feltűnik két ilyen szerkentyű.) Az eszközt, ami egy könnyű, jól rugózott kocsiból és az elé fogott lovakból állt, már az első világháború orosz frontján is bevetették. Az "üss és fuss" ősi elve alapján működött a dolog. A könnyű szekér odakanyarodott az ellenség elé és alaposan megsorozta a gyalogságot, lovasokat, vagy aki éppen arra járt, aztán köd előttem, köd utánam – már ott sem volt. Ha netán a megtámadott üldözésre adta volna a fejét, a menekülő tacsanka – mert így hívták ezt a fura "harci szekeret" – mint derék eleink a kalandozásokkor, hátrafelé lövöldözve vette el az üldözők kedvét a további rohangálástól.

Előnye volt, hogy szükség esetén bármilyen könnyű homokfutó, speditér vagy hasonló lóvontatta eszköz – aminek négy kereke volt – alkalmas volt e célra. Így aztán a polgárháború alatt mindenféle rekvirált cuccok is megfeleltek, ha sikerült az eredeti tulajdonos ellenkezését leküzdeni. Adta magát a megoldás, hiszen a polgárháború csataterei a végtelen orosz/ukrán sztyeppén húzódtak és csak nagyon kevés helyen volt idő és mód klasszikus védelmi vonalat kiépíteni a semmibe vesző távolságokban. Ez a fajta harc inkább a városok, nagyobb vasúti csomópontok, kikötők védelmekor volt fontos. Amúgy a lerohanó, portyázó taktika vált be inkább.

A pletykák szerint – bár erről a hivatalos orosz források nem nagyon szeretnek beszélni – az előbb a németek, majd a Körponti Rada, a fehérek, végül a vörösök ellen élethalál harcot folytató Mahno lett volna a "feltalálója". Maradjunk annyiban, hogy az ő gerilla hadviselésre alapozott harcaihoz volt ideális eszköz a tacsanka. De tacsankán ábrázolják Csapajevet a szovjet-orosz hősök hősét is.

A fegyverzete változatos volt, bár az orosz/szovjet kocsikon a Maxim szórta a golyókat. (Jó, tudom lövedék!) De készítették 37mm-es ágyúval is. Használta a szovjet-lengyel háborúban a lengyel hadsereg is, de a Wehrmacht fegyverei között is található hasonló, légvédelmi géppuskával szerelve. A korábban felszabadítónak is nevezett Vörös Hadsereg arzenáljában is szerepelt a tacsanka. Múzeumi munkám során derült ki, hogy a Körmendre elsőként beérkezett 5. gárda Doni kozák hadtest 11. hadosztály a lovasság mellett jelentős számú tacsankával is rendelkezett.

Egy sajátos változata manapság is megtalálható a szakadár orosz népköztársaságok fegyverzetében, igaz LuAZ terepjáróra szerelve, de Maxim géppuskával.
Nos, ennek a harci eszköznek bizony léteznek megépíthető makett változatai is. Ez a litván W.M.C. Models 1:18-as papírmakettje, de gyártja a Modelsztroj is 1:35-ben, 1:43-ban ízléses, "Üsd a fehéreket, amíg el nem vörösödnek, üsd a vörösöket, amíg el nem fehérednek" felirattal, sőt az Alex Miniatures 1:72-ben is gyártja. Ábrázolása látható emlékműveken, táblákon. Időtálló harci eszköz, ez a tacsanka.

Képeslapokon látható, néha kicsit táltos paripák által "röpített" változatban.
Igaz is! Tacsankának nevezik azokat a ZiL-131-es teherautókat is – már csak a hagyomány kedvéért – amelyeknek a platójára ZU-23/2 légvédelmi gépágyút szereltek.

képek forrása: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0
Tacsanka, harci dal: https://yandex.ru/video/preview/7925127196547909495
тачанка
тачанка
Eredeti állapotában megőrzött tacsanka egy orosz múzeumban
Eredeti állapotában megőrzött tacsanka egy orosz múzeumban
Tacsanka művészi ábrázolása
Tacsanka művészi ábrázolása
Maximmal felfegyverzett tacsanka a jegorlikszajai csatában
Maximmal felfegyverzett tacsanka a jegorlikszajai csatában
Tacsanka szovjet képeslapon
Tacsanka szovjet képeslapon
A Wehrmacht-féle változat
A Wehrmacht-féle változat
LuAZ tacsanka a luhaszki (luganszki) területen
LuAZ tacsanka a luhaszki (luganszki) területen
Egy modern (?) háromkerekű tacsanka Herszonban, két éve (2022)
Egy modern (?) háromkerekű tacsanka Herszonban, két éve (2022)
2024.07.01.
Utolsó módosítás: 2024.07.02.
Miggyuri
Makettinfo Online Klub
Minimánia Makettépítő Kör
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Mekett
2024.07.09. 10:09:15
Köszönöm, ez érdekes volt!
Miggyuri
2024.07.09. 11:07:08
Igyekszik az ember.
dani416
2024.07.12. 13:54:11
Köszi az érdekes témát! Nem építem meg, de attól még érdekes. :-D
Miggyuri
2024.07.12. 15:54:57
Örülök, ha tetszett.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció