Tamiya Spray-Work festékszóró készlet
Pintér György - Múzeumi krimik Elsősorban azoknak ajánlanám a címszereplőt, akiknek még nem volt festékszóró a kezében és semmilyen tapasztalatra nem tettek még szert velük, viszont egy hosszan szolgáló eszközt szeretnének beszerezni.

Nézzük, mit is találhatunk a dobozban:
- magát a festékszórót
- egy kisebb és egy nagyobb dűznit
- a kompresszort
- egyéb kellékeket (a dűzni kulcsa, keverőedények)

Amit nem találunk benne:
- hálózati adapter, vagy akkumulátor

A festékszóró felsőtartályos, egyfunkciós. Jó fogású, könnyen kezelhető szerkezet, aminek alján egy ravasszal lehet a festékmennyiséget adagolni. Főleg a kezdőknek jelenthet könnyebséget az a kis állítható gátló, ami megakadályozza, hogy a ravasz túlzott meghúzásával elkezdjen ömleni a festék.

Könnyű szétszerelni és tisztítani, kivéve talán a központi réz-testet. Ebben találkozik a levegő, a tű és a festék. Egy sárgaréz-tömböt kell elképzelni, amit több kis furat szel át, valamelyikben kanyar is van. Ezt leginkább valami agresszív higítóval (pl etil-acetát) lehet tisztítani, ami mindent "lemar" róla (persze a műanyag és gumi alkatrészek eltávolítása után).

A kompresszor a mellékelt festékszórónak megfelelő erejű, professzinális pisztolyokat nem képes elegendő levegővel ellátni. Ha félévente/évente ellenőrizzük a belső részek kenését, sokáig fog megfelelően működni.

Áramforrást, vagy megfelelő átalakítót nem adtak a készlethez. Az akku borsos árú és lehetetlen beszerezni, az adaptert pedig Japánon kívül nem árulják. Így hát kényszermegoldáshoz folyamodtam. A játékvasutak trafói remekül megfeleltek a célnak. Ezek szabályozhatók 12 voltig, a kompresszornak pedig 7,2 voltos egyenfeszültségre van szüksége. Viszont így már meg is növelhettem (vagy csökkenthettem) a nyomást, ami nagyon hasznosnak bizonyult. Ekkor vigyázzunk, nehogy fordítva kössük be a feszültséget. A gép ekkor is beindul és fúj, de sokkal jobban erőlködik.

A kompresszornak csak annyi negatívuma van, hogy zakatolása vetekszik egy gőzmozdonyéval.

A mellékelt útmutató szerint a finomabbik dűznivel 10 cm távolságról kb. 1 cm-es sávot lehet fújni, míg a vastagabbikkal 1,5-2 cm-eset. Ezek az értékek nagyjából megfelelnek a valóságnak. Közelről lehet egész vékony, 1,5-2 mm-es csíkot is húzni.

Összegezve mindenkinek tudom ajánlni, akinek van otthon villanyvasuta... Én 96-ban jutottam hozzá 25000 Ft-os áron, de tudtommal még ma is be lehet szerezni. A Tamiyának van egy kisebb, nem kezdőknek való készlete is.
Tamiya spray-work
Tamiya spray-work
2001.05.01.
Utolsó módosítás: 2007.12.30.
Mekett
Makettinfo Online Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
cseka76
2008.02.06. 08:04:14
Szia! Nekem is ilyen szerkezetem van és az a kérdésem,hogy milyen trafokat lehet hozzá használni?Illetva,hogyan kell bekötni a trafót,hogy normálisan működjön?
Köszönöm!

cseka76
Mekett
2008.02.06. 08:57:15
Szia!

A Tamiya árul hozzá saját adaptert és akksikat is, de ezek annak idején nem voltak beszerezhetők, és csillagászati áruk volt.
Én egyszerű TT-vasutas trafókat használtam. Ezek általában 0-12 volt között szabályozhatók, és emlékeim szerint a kompresszor 7,2 V egyenáramot vár.
Mivel ezek a trafók általában szabályozhatók annyira, hogy a kimenő polaritást felcserélhesd, ki kell próbálni, melyik irányban működik a kompi.

Valahol félúton van a névleges bemeneti feszültség, de én hangra szoktam beszabályozni. Legyen elég a nyomás, de ne erőlködjön a gép. Előfordult, hogy több, vagy kevesebb nyomásra volt szükségem, amit a gyári eszközökkel nem is érhettem volna el.
Persze fontos tudni, hogy mindez nem hivatalos! Mivel elektromos eszközökkel dolgozol - még ha kis feszültégűekkel is - figyelj oda, és ha kell, kérd hozzáértő segítségét.
cseka76
2008.02.06. 12:23:35
Köszönöm a gyors választ!
Amit én kinéztem trafót magamnak az így néz ki: kimenet: 0-13 V ,400mA egyenáram. Fokozatmentes szabályozás. Mivel én nem sokat értek a villamossághoz ,ezért szerinted egy ilyen paraméterkkel megáldott TT trafó jó lehet nekem?
kbx
2008.02.21. 16:12:10
Hi cseka76!

A 400mA kevés neki, nagyon fog szenvedni!! legalább egy 600-as, de inkább 1000mA-es adaptert vegyél!! Én 1000mAmperessel használtam 9 volton, de még az sem az igaz! A legjobb tényleg a vasútmodellező trafó lenne! Vagy egy új kompresszor:)

kbx

kbx
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció