Teletankok a Munkás-Paraszt Vörös Hadseregben
Pintér György - Múzeumi krimik Harci robotok, birodalmi lépegetők, önálló és távvezérlet harci eszközök. A németek Goliath-ját mindenki ismeri. Ki gondolná, hogy Sztálin Szovjetuniójában rádióvezérlésű harckocsi hadrendbe állítását fontolgatták? Komoly kutatóintézetek és katonai irodák dolgozták ki ezt az érdekes, de korában nem túl sikeres változatát a harckocsik ilyenforma alkalmazásának.

1929-30-ban kezdődtek a kísérletek az első távirányítású harckocsival. Ez egy Renault FT volt. 1930. március 23-án a további kísérletkehez egy T-18-ban építették be a távvezérlés három parancsot ismerő „MOSZT-1”-egységét (jobbra-balra-állj). A kísérleti harckocsi 2,5-4 km/h-s sebességgel haladt s pontosan követte a vezérlő utasításait.
1933-ban elkészült a kimondottan távvezérlésre tervezett TT-18 (a TT jelölést csak 1934-től alkalmazták). A járműből eltávolítottak minden felesleges belső berendezést és beszerelték az új, 16 parancsot követő vezérlést. Ez a berendezés többek között képes volt elindítani és leállítani a motort, sebességet váltani. A távirányítás maximális hatósugara ekkor másfél kilométer volt - elméletben. Gyakorlatilag egy, fél. Egy kilométeren belül lehetett biztonsággal vezérelni, jó időjárási körülmények és optimális terep esetén. Maga a vezérlés sűrített levegővel és manipulátorokkal működött. A távirányítást biztosító rádióadó-vevő rendszer a kornak megfelelő lámpás készülék volt.

A TT-18 nem kevesebb, mint 7 példányban készült el. Ezek közül ötöt, 1933. január 8-án átadtak a 4. LVO egységnek. Ide kerültek TT-26 és TT-27 típusok is. Itt a cél a teletanknak leginkább megfelelő típus kiválasztása volt tovább fejlesztésre.

A kísérletek 10 napon át tartottak, majd ugyanez év októberében megismételték. A kísérletek a TT-18 számára kudarcot jelentettek. Bár jó reagált a vezérlésre, de a keskeny lánctalpak, a magasság és a viszonylagos keskenysége nem vált előnyére. Így a további kísérletekből kivonták.

A nyerő a T-26 lett. Zászlóalj szinten szerveződtek a harckocsipárok. Az egyik a vezérlő TU a másik a vezérelt TT jelzést viselték. A távirányított példányok nem csupán beépített fegyverzetükkel tudtak operálni, de hatásos ködfüggönyt létesíthettek. Egyes változataik lángszóróval illetve DT géppuskával voltak felszerelve. (Ezek működtetése is távirányítással történt.) Létezett harci gázzal töltött tartályokat cipelő – és azokat az ellenséges állás közelében felrobbantó – változata is. Készültek erősen páncélozott, torony nélküli példányok is. Ezekben fél tonna robbanóanyag lapult. Ezekkel a megerősített, vasbeton fedezékekben rejtőző célpontokat semmisítették meg. Tehát a teletankok fő feladata, a megerősített védőállások rombolása volt. A szovjet tisztek a finn Mannerheim-vonal áttörésekor szerezhettek tapasztalatokat a teletankok hatásosságáról. Folytak kísérletek a T-27 a BT-5 illetve a BT-7 ilyen átalakítására is.

A Vörös Hadseregben két zászlóalj alkalmazott teletankokat. A finn háborúban többször kerültek bevetésre, főképp erődök rombolására.Az egyiket Rovno környékén pusztította el egy német bombatámadás. A másik egysége Jaroszláv mellett vetették harcba. A TU típusokat. Ezek pusztulása után hasznavehetetlenekké váltak a TT példányok is.
1943-ban folytak kísérletek nagyobb hatósugarú vezérlés kidolgozására. Ennek lett késői eredménye a legendássá vált Lunahod, a Földről távvezérelt, szovjet holdjáró jármű.

Források

http://www.odintsovo.info/news/?id=1683 ЧТОТАКОЕ ТЕЛЕТАНК?
http://kybinka.info/index.php?option=com_content&task=view&id=26&Itemid=54
terminátor
terminátor
Tt-26
Tt-26
Lunahod_1
Lunahod_1
2008.08.14.
Utolsó módosítás: 2023.09.26.
Miggyuri
Makettinfo Online Klub
Minimánia Makettépítő Kör
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Bloodhund
2008.08.21. 14:04:19
Kedves Péter!
Van egy érdekes történetem ezzel kapcsolatban, bár nem hiszem hogy lenne valóság alapja. Az oroszok az ilyesféle robbantásokhoz (pl: tankot)kutyákat alkalmaztak. A kutya beszalad az ellenséges tank alá mint egy kamikaze, és távirányítóval,VAGY BETANÍTVA a már rászerelt robbanó töltetet a kutyával együtt felrobbantották vagy a kutya saját magát. Legalábbis elméletben! ÉS A BUKTATÓ! Ezt a harceljárást hamar elvetették mert, az oroszok a kutyáikat amikor kiképezték a saját tankjaikon bírták csak betanítani hogy fusson a tankjuk alá.(ez volt kéznél) Ha meg a kutya felrobbantotta volna magát akkor meg a saját tankjaikat robbantotta volna fel. A KUTYA SAJÁT MANCSILAG,v.SZÁJÁVAL VETETT VOLNA VÉGET AZ ÉLETÉNEK ÉS A TANKNAK.NAGYON NEVETTEM EZEN AMIKOR meghalottam...
Lehet hogy az irányithatós tank elődje ez volt?:D
Bár a ezt történetet úgy mondták hogy a német tankok helyett az oroszok tankjai alá futottak, és robbantották fel. ergo->egyszer legalább már alkalmazták, valszeg a robbantást is betanították.
Elég nehéz ilyen kis helyen írni,readásul nehezen birom megfogalmazni úgy hogy érthető legyen, de remélem sikerült. ;)
Miggyuri
2008.08.21. 14:13:22
Mindent értek. De ki az a Péter?
Miggyuri
Bloodhund
2008.08.21. 14:57:06
Ohh bocs:D:D:D megszoksából mostanába tóth péterrel szoktam levelezni...
Mekett
2008.08.21. 20:52:36
Köszönjük, nagyon érdekes témát sikerült találni ismét!

Egyébként a szovjetek a 30-as években kísérleteztek a TB-3 és más repülőgépek távirányításával is, amik különösen nagy bombateherrel zuhantak volna például megerődített célokra.

Tudtommal a nyugati szövetségesek is használtak távirányított Liberatorokat a csatornaparti V-1 indítóállások ellen. Az egyik Kennedy is odaveszett egy ilyen gépen: http://www.aviationmuseum.net/Joe_Kennedy.htm .

Ezek az elképzelések egy fokkal jobban kímélték a legénységet, mint a helyzet súlyosbodásával felmerült japán kamikaze- és a német öngyilkos akciók.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció