Templomrom
1:35
A dioráma alapja egy amerikai 2 és fél tonnás szállítójármű (többek között ilyenek bonyolították a legendás Red Ball Express forgalmát is), valamint egy M21-es 81 mm-es aknavető szállító gépjármű. A templomrom pedig a magyar Homokit cég terméke.
Mindkét jármű a TAMIYA cég terméke és ennek megfelelően az összeállításuk problémamentesnek bizonyult. Nem volt hézag, nem volt méreteltérés és a bontásuk részletessége is tökéletes volt. Mindkettő kellő részletességű volt és az összeállítás során többféle lehetőség közül lehetett választani.Az összeállítás után következett az alapozás, majd festés. Az alapozáshoz matt akrilfestéket használtam, amelyet háztartási boltban vásároltam. (sokkal olcsóbb, mint makettfestékként máshol megvenni). Nagyon gyorsan száraz, így 1-2 óra száradási időt hagyva (a biztonság kedvéért) nekiláttam a festésnek, melyhez az összeállítási útmutatában ajánlott TAMIYA XF-62 (Olive Drab) színét használtam mindkét jármű esetében, airbrush-sal szórva 1:1 arányban festék:alkohol higítva, 2 bar nyomáson kb. 15 cm távolságból.(Szépen, egyenletesen terül, nem folyik meg és egy rétegben is jól fed. A festék száradása után (szintén 1-2 óra a biztonság kedvéért) nekiláttam a highligting-nek nevezett fakításhoz, melynek az a lényege, hogy az alapszín (Olive Drab) kicsit világosabb árnyalatával az egyes elmek közepét kisség kifakítottam, mintha az időjárás következtében vesztett volna az eredeti színéből. A mosás (washing)során a panelvolakat befuttattam fekete olajfesték rendkívül higított változatával. Ezt többször is meg kellett ismételni a kívánt hatás elérése érdekében. Ezután némi szárazecseteléssel az éleken a festéket "lekoptattam" (fényesre koptak a fém elemek szélei a használat következtében), illetve némi rozsdafoltokat is felfestettem egy kis terpentinnel higított Burnt Siena pigmenttel, amit, miután megszáradt egy csepp terpentinnel lefele irányban meghúzva a rozsda megfolyást lehet imitálni, bár az amerikai járművek sosem öregedtek meg a harctéren, mint a németeké, mert bőven volt utánpótlásés csere lehetőség. Amikor mindezzel elkészültem több napig hagytam száradni minndkét járművet, mert egyszerűen nem volt időm rájuk. Kb egy hét múlva a por és a földúton való közlekedés hatásait TAMIYA XF-52 (Flat Earth) és GUNZE MR HOBBY H 341 (Mud) keverékével alulról többször átködöltem, illetve a járművek oldalair is alulról többször átfújtam. Ugyaígy jártam el az M21 gumi lánctalpával is.
A figurák, az aknavetős raj is az M21-es TAMIYA készletből való.
A matricákat illetően a szállítójárműaz USA Transportation Corps Truck Company NO. 49 matricáját kapta, mert ez az alakulat valóban résztvett a Red Ball Express szállító hadműveletben, az M-21-re sajnos az összeállítási útmutató nem adott meg semmilyen ismert alakulatot, így maradt az egyetlen lehetőség, amit a matrica felkínált.
A templomrom (Homokit Kft) 3 db gipsz elemből és egy nem túl jól sikerült műanyag egybeöntött tetőcserép töredékből áll. Ez utóbbit nem is használtam fel, hanem helyette Lacus útmutatásait követve (bár nem tökéletes) sk. készítésű fa gerendázatot készítettem gyufából illetve sk készítés tetőcserepet gyártottam levegőn száradó gyurmából, melynek az alapszíne eredetileg is terrakotta, így nem kellett külön festeni.
A templom gipsz elemeit ragasztópisztolyből kinyomott olvadt ragasztóval egyesítettem és tökéletesen bevált a módszer. Az összeállítás után a falak festésére a TAMIYA XF-63 (German Grey) és a GUNZE Aqueus Hbby Color H 32 (Feldgrau) festékeit használtam. A gipsz hamar megszáradt, ezt követően némi "terepezés" (a fal egyes elemeinek eltérő színre történő változtatására különféle pasztellkrétákat használtam, simán laposecsettel felkenve és ujjal beledörzsölve a gipszbe.
A templom ólomüveg ablakait (sajnos nem látszanak túlságosan), az internetről letöltött templomablakok közül válogattam ki, és tintasugaras nyomtatóval EPSON nyomtatófóliára kinyomtattam, majd összedaraboltam. (Utólag elnézve őket, lenne mit javítani rajtuk, különösen az ólomüveg sajátos törésvonalait illetően.)
A dioráma alapját 5 mm-es rétegelet lemez alkotja, melyhez a keretet sk. készítettem a Baumaxban vásárolt kép keretléc méretre vágásával és az előzetesen kivágott rétegelt lemezre ráragasztva expressz faragasztóval. a mélyedést hungarocell lemezzel töltöttem ki. Ugyanígy készült a kis domb is, melyen a templomrom áll. Miután az összeragasztás után teljesn megszáradt ragasztóspray-el az egésze éefújtam és több réteg újságpapírral befedtem, rásimítva a különböző kiszögellésekre. Az utat ismét beszórva ragasztspray-el SENNELIER Bright Yellow pigmenttel terítettm be, több réteget szórva egymásra. A fű a HO-KI modellboltban vásárolt műfű (sajnos nem volt eltérő színű csak éppen ilyen). A fák pedig napraforgó gyökerekből készültek és bazsalikom és majoránna van rájuk szórva levélként, miután ezeket is beszórtam ragasztósprya-vel.
Nos ennyit sikerült így első nekifutásra írni a templomrom című diorámáról. Bérkinek kérdése van, szívesen válaszolok rá akár itt, akár e-mailben. Üdv. BÉPÉ
Templomrom 1
Templomrom 1
Templomrom 1
Templomrom 1
Templomrom 2
Templomrom 2
Templomrom 3
Templomrom 3
Templomrom 4
Templomrom 4
Templomrom 5
Templomrom 5
Templomrom 7
Templomrom 7
Templomrom 8
Templomrom 8
Templomrom 9
Templomrom 9
2007.12.15.
Budai Péter (BÉPÉ), Érd
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
hegyiember
2008.05.20. 20:53:57
Szia BÉPÉ!

Szép munka!Gratulálok!Nagyon jó kis beszámolót olvashatunk a munkádról!
A másik diorámáról szóló cikk?

Üdv:hegyiember
BÉPÉ
2008.05.21. 19:24:05
Szia hegyiember!
Köszönöm a dícséretet. Így utólag nézve nekem is egyre jobban tetszik, minden hibájával együtt. A másik dió (aminek a címe: Királytigris tábori javítása) a szerkesztők szerint vsz. május 23.-tól lesz látható szövegestül képestül. Kíváncsi vagyok a véleményetekre. Szerinetm az sem lesz teljesen tökéletes, de ha az lenne, akár abba is hagyhatnám a diorámakészítést.
MÉgegyszer köszi a véleményt. Üdv:BÉPÉ
hegyiember
2008.05.21. 22:24:13
Kiváncsi vagyok a másik dióra,és a hozzá tartozó cikkre.A fórumon nézegetve a képeket az is ötletes.
Nekem is megvan ez a templomrom,a tető valóban nem túl jól sikerült.
További kitartó dioráma készítést!
Lacus78
2008.05.21. 22:51:48
Szia BÉPÉ.
Én is csak gratulálni tudok a diorámához, nagyon szép lett!!! Ügyesen készítetted el a romot, nagyon jól sikerült a színe, koszolása!! A bokrok levélzete is nagyon szuper lett! Összességében szép munka és kész!!Talán a fény lett picit erős és fakítja a színeket!!
Üdv.
BÉPÉ
2008.05.22. 19:30:11
Szia Lacus 78!
Nagyon köszönöm az elismerést. Miután tudom, hogy mennyire otthon vagy diorámakészítésben és milyen eszméletlen jó ötleteid vannak, így különösen jól esik a dícséret.Ami a fényeket illeti a "műtermi" makett fotózás nem is olyan egyszerű, mint gondoltam, főleg, hogy láttam néhány nemzetközi versenyen kiállított diorámáról készült hasonló fotó sorozatot.Köszi mégegyszer, és folytatom amiket már elkezdtem és még újabbak is várnak sorban. Üdv: BÉPÉ
Rocker
2009.05.30. 13:19:14
Jó! A templom miből készült?
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció