Tengeriróka

Fairey Seafox

1:72, Matchbox No.40036
Története:

A Fairey Fox alapján épült. 1937 áprilisában lépett szolgálatba. A II. világháború kitörésekor különféle brit cirkálókat láttak el a tipussal. Viszonylag gyorsan kikopott alóla a szolgálati idő. Többnyire Swordfish-ek, Kingfisher-ek (Seagull) és Walrus-ok váltották fel. A R.A.N. (Royal Australian Navy)-ben is szolgált, a módosított Leander-osztályú hajókon.(HMAS Perth, HMAS Sydney és HMAS Hobart). A típusból csak 64 darab készült. (Más források szerint 66 volt.)


A makett:

A nagy múltú német cégre jellemző volt, hogy ritkaságokkal halmozta el a makettező társadalmat. A Seafox tipikus jó példa erre. Az ékszerdoboz jellegű csomagolás valóban egy kincset rejt. Ezt természetesen nem a minőségére értem. A felületen vésett vonalak helyett pozitív vonalakat találunk, viszont ezek jó kiinduló pontok az újrakarcoláshoz! Sajnos kopottak az öntőformák, ezért itt-ott sorja is előfordul. A kabin csak a két, lyukas hasú pilótára, és ezek ülőalkalmatosságaira korlátozódik. A kabin feljavítását nem érdemes kihagyni, mert jól be lehet látni a fülkébe. Érdemes kialakítani a bordázatot, nagyon sokat dobhat a maketten! A törzsön találtam beszívódásokat, de ezek orvosolása nem okozhat gondot egy kezdőnek sem, mert nem kellemetlen helyen vannak! Külön felhívnám a figyelmet a szárnyak korrekt beállítására, mivel ezeknek egymáshoz párhuzamosaknak kell lenniük. A készlet egyik legfőbb hibája a kabin. Ezek sajnos nagyon vaskosak. Jelentősen torzítanak, ami inkább hátrány mint előny. Az összeállítási- és festési útmutató kellően részletes. A matrica REVELL termék: pontos, éles, színhelyes. Két repülőhöz kapunk jelzéseket: terep és fémszínű gép építhető meg.
A készletet mindenkinek ajánlom!
resized-sfox 01
resized-sfox 01
resized-sfox 02
resized-sfox 02
resized-sfox 03
resized-sfox 03
resized-sfox 04
resized-sfox 04
resized-sfox 05
resized-sfox 05
resized-sfox 06
resized-sfox 06
resized-sfox 07
resized-sfox 07
resized-sfox 08
resized-sfox 08
resized-sfox 09
resized-sfox 09
resized-sfox 10
resized-sfox 10
resized-sfox 11
resized-sfox 11
2007.12.09.
Braun Gergely Gábor (ChevyG)
Bajai Makettezők Egyesülete
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
hofi
2008.12.19. 20:13:41
A típus egyik érdekessége, hogy nem a hagyományos módon indították (daruval leengedve, majd saját erőből felszállva), hanem gőzkatapulttal, ezért volt zárt a megfigyelő kabinja (a hátsó).
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció