Terrorkészültség Budapest 2016 dioráma
1:35
Még 2016 nyarán megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy meg kellene építenem ezt a diorámát is, így végül a Magyar-Szerb határt mintázó diorámám után ismét egy hazai témájút sikerült készítenem.

BTR-80:

A dioráma készítését ezúttal is a harcjárművel kezdtem. A TEK BTR-80-asát a Trumpeter BTR-80 APC 1/35 készletéből építettem meg. Maga a készlet kiváló, csak jót tudok róla írni és csak ajánlani tudom. Minden stimmelt vele, minden a helyén volt, az alkatrészek jól illeszkedtek a helyükre, tömíteni sehol sem kellett, feljavító készletre sem volt szükség és az építés is lényegében eseménymentes volt. Azonban nem mindenben azonos a TEK BTR-80-asát illetően, ezért a visszapillantó tükrök esetében kis ügyeskedésre volt szükség, hogy azok szögletesek legyenek. Sajnos akadtak olyan apró eltérések is, melyeket viszont részben a készlet sajátosságai, részben anyag és eszközhiány miatt nem sikerült az eredetivel azonosra készítenem, ilyenek pl. a jármű oldalán és elején elhelyezkedő apró, piros-kék LED rendőrlámpácskák, de azt gondolom ez egy ekkora méretű utánzat esetében nem olyan nagy és „irritáló” eltérés, ezért talán hiányérzet nélkül eltekinthetünk tőle.

A harcjármű festését a Gunze Flat Black és a Gunze Flat White festékeinek úgy 90-10 %-os keverékéből végeztem. A panelezést pedig a MIG Black Night AMIG-1611 panelező folyadékával készítettem.

Teljesen jól, gördülékenyen ment minden egészen a matricázásig. Az, hogy sárga színű TEK feliratú matricát, valamint rendfokozati és állományjelzéseket sehol sem lehet kapni nem volt különösebben meglepő számomra. Az viszont, hogy police feliratút sem, már annál inkább. Ezért végül hosszú tipródás után úgy döntöttem, hogy magam készítem el a matrica feliratokat. A valódi TEK-es BTR-80-ról készült fényképeket használtam alapnak és ebből készítettem el a nyomtatható matricákat. A matricapapírt a neten rendeltem és egyszerűen rányomtattam őket, tintasugaras nyomtatóval. Egészen jó lett, ám amikor fel akartam helyezni, akkor szembesültem azzal, hogy a fekete felületen a felragasztott matricából az égvilágon semmi sem látszik. Ezért végül trükköznöm kellett. Kimaszkoltam a BTR-80-ast a matricák helyén a matricák pontos méretében és fehérre fújtam ezeket a részeket, majd ezekre tettem rá a TEK és a police feliratú matricákat. Sajnos nem lett tökéletes, lévén a matricán szereplő feliratokat környező fekete szín némileg eltér az általam készített harcjármű makett eredeti színétől, de nem volt jobb ötletem, ezért így maradt.

A torony tetején lévő kék-piros villogó egy Burago Ford rendőrautó tetejéről való. Egyszerűen levágtam róla, majd készítettem hozzá egy kis tartó részt fémmaratásból és egy védő rácsozatot krumplisütő emelő kanalának fém rácsából méretre vágva majd festve, hasonlóan, mint ahogyan az eredetin is van. Bár a Burago rendőrautó nem 1/35 méretarányú, hanem 1/43, ennek ellenére azt gondolom nem látszik túl nagy eltérés a villogó méretezése miatt.

A harcjármű készítését végül azzal zártam, hogy a kerekekre felhelyeztem nagyon vékonyan és nagyon kevés MIG Europe Earth pigment port.

Katona figurák:

A TEK katonákhoz a következő gyanta készleteket használtam:

Legend US K-9
Legend Sgt. Rob (18 Bravo) in Iraq
Black dog US soldiers in Iraq set F35006
LiveResin LRE-35200 fejek
LiveResin LRE-35222 Glock 19-ek tokban
LiveResin LRE-35194 sisakok

Valamennyi 1/35 méretezésű. Mivel az eredeti készletek fejével és taktikai sisakjával, valamint fegyverzetével nem voltam elégedett, vagyis nem lettek volna autentikusak a TEK-esek eredeti felszereléseivel, ezért ezeket lecseréltem, a fent írt Live fej, sisak, illetve Glock 19 pisztoly készletekkel. Bár az igazi TEK-eseknek Glock 17 pisztolyaik vannak, sajnos azonban olyan készletet nem találtam 1/35 méretben, így maradt a Glock 19. Szerintem olyan nagyon nem látszik az eltérés ilyen apró méret esetében. A katonák MP-5 géppisztolyait a MENG MP-5/G3 Family Part-1 műanyag készletéből választottam és készítettem.

A TEK katonák esetében is ugyanazt a festék keveréket használtam, mint a BTR-80 esetében, illetve a fegyverek és a térdvédők, bakancsok esetében keverés nélküli matt feketét, illetve fényes feketét használtam. A napszemüvegek festését matt feketével alapoztam, majd ecsettel festettem rá Gunze üveg zöld, üveg kék, illetve üveg narancssárga színekkel. Az állomány és rendfokozati jelzések szintén általam készített matricák.

Dioráma:

Az alapja egy egyszerű keményfa lap, melyet az interneten vásároltam. Ezt befestettem mahagóni páccal, majd lelakkoztam.

Az aszfaltot a Vallejo white pumice géllel készítettem. Egyszerűen felkentem egy glettelő spaklival, majd száradás után festettem, árnyékoltam, zömmel Gunze szürke színekkel és szintén MIG Black Night AMIG-1611 panelezőt használtam a nagyobb repedésekhez. Az útburkolati jeleket maszkolással készítettem, szintén Gunze Flat White festék felfújásával, a kopásait pedig a MIG Heavy Chipping Effects folyadék és víz segítségével készítettem.

A középen lévő földes és füves részt a MIG Europe Earth pigment és a Star Dust Vietnam Earth pigment nagyjából 90-10 % arányú keverékéből készítettem, majd MIG Pigment fixerrel rögzítettem. A fűcsomókat a MIG egyik füves puszta készletéből tépkedtem ki és egyesével, pillanatragasztó segítségével rögzítettem a helyükre. A leveleket pedig szintén a MIG Maple/Autumn készletéből helyeztem fel és ezeket is pillanatragasztóval rögzítettem.

A Betonbarikádokat a DAN models CONCRETE BARRIERS SET 3 készletéből állítottam elő. Könnyebbség volt, hogy ezek már sárga-fekete csíkosra festettek voltak, azonban csak a front része, a hátsó része ezeknek is sajnos csak szürke volt, ezért maszkolással lefestettem azt is csíkosra, majd elhelyeztem rajta némi kopás, erózió, eső és kosz nyomokat, szintén a MIG erre való már fentebb említett folyadékai és pigmentjei felhasználásával.

A behajtani tilos tábla fej részét régi műanyag telefonkártya négyszögletű tartójából vágtam ki, majd Gunze piros és Gunze fehér színekkel fújtam le, a hátulját pedig Gunze ezüsttel. Az oszlopát pedig fülpiszkálóból készítettem, amit szintén Gunze ezüst színnel fújtam, majd miután pillanatragasztóval felragasztottam rá a táblát és a fémmaratásból hajlított és szintén Gunze ezüsttel lefújt tartó kengyeleket, végül MIG PLW Green Brown AMIG-1612 panelező folyadékkal árnyékoltam és koszoltam az egészet. A táblát a diorámához pillanatragasztóval rögzítettem.

Sajnos ennek a diorámának a végeredménye főleg a saját gyártású matricák miatt nem teljesen lett olyan, mint amilyent elképzeltem, de azt gondolom, ahhoz képest, hogy először csináltam ilyesmit és általam eddig járatlan utakon haladva kellett megoldanom a feliratozásokat, végülis olyan nagyon rossznak se mondható.

A cikk végére néhány eredeti képet is töltöttem fel a hasonlóságok és a különbségek érzékeltetése okán.
TEK-6
TEK-6
TEK-2
TEK-2
TEK-1
TEK-1
TEK-7
TEK-7
TEK-4
TEK-4
TEK-3
TEK-3
TEK-5
TEK-5
TEK-8
TEK-8
TEK-9
TEK-9
dszzs20160322007
dszzs20160322007
dszzs20160322007V
dszzs20160322007V
fh
fh
kJVyhSa
kJVyhSa
tek-10-of-20
tek-10-of-20
2017.01.19.
Utolsó módosítás: 2017.02.04.
_DEL_Alfio, Budapest
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Jimbow
2017.01.19. 20:59:36
Szia, ideje volt már, hogy valaki megépítse, jól áll neki a fekete :)
Freddy
2017.01.20. 14:12:09
Nagyon jó lett.
Kékfény
2017.01.20. 22:31:06
Gratulálok nagyon szép lett. Én is meg szerettem volna építeni de ezek után már ez ki marad! mér egyszer gratula!!
Kékfény
2017.01.20. 22:48:19
Gratulálok nagyon szép lett. Én is meg szerettem volna építeni de ezek után már ez ki marad! mér egyszer gratula!!
bagdady
2017.01.22. 08:11:33
az aszfalt kicsit túl rücskös (a szememnek),a szélét lehet hogy ki kellett volna maszkolni egyenesre,talán jobban nézne ki ez azért mégsem egy sivatagi dioráma
laposalátét
2017.01.22. 12:27:38
Szia! Nagyon tuti lett! Jó ez a sötét szín.
borisz
2017.02.04. 15:55:10
Szia!
Nagyon jó ötlet, de engedj meg egy kérdést. Miért hívod következetesen katonáknak a TEK-eseket, amikor te magad nyomtattad a POLICE feliratot nekik? :D
Egyébként ez a "MIG Europe Earth pigment por"? Nagyon lehúzós neve van. :)
borisz
2017.02.08. 16:47:45
Értem én, hogy sokan rosszul neveznek valamit, de na... :D

A pigment por neve így tök komolytalan. Csak ezen a kicsi Magyarországon van vagy 15 főbb talajtípus, mint lösz, szikes talaj, réti szoloncsák, (agyagbemosódásos) barna erdőtalaj, fekete mezőségi talaj, stb, mind más-más színnel, MIGék, meg adnak "európai főd"-et, oszt jónapot. Miközben ugye a fémekből meg van ezer- és egyféle.

A BTR színe viszont szerintem telitalálat.
hobbista
2017.05.13. 15:10:59
Szia, Alfio!
Csakugyan jól sikerült a kis életkép. Jó a téma, ötletesek a megoldások, összességében nagyon egybe van. Különösen a Katonák/rendőrök szemüvegei tetszenek. ÁM!
Mint korábban rávilágítottak, túl rücskös az aszfalt-de nem a szélein, hanem a tetején! Szerintem egyszerűbb (és talán olcsóbb is) lett volna megfelelő szemcseméretű "vízpapírt" és nem "csiszolópapír" durvaságú (nálunk, Nyírtelken nagy hangsúlyt fektetnek ezek megkülönböztetésére, de nálam CSISZOLÓPAPÍR mindegyik)biz-baszt használni.
Más:
Kérlek, ne vedd magadra, de sok ilyen cikket olvastam itt és anno a Pro Modellben is, hogy különös hangsúlyt fektettek a használt anyagok pontos megnevezésére. Nos, ez önmagában nem is lenne baj, mert ugye tanulni kell belőle...Csakhogy az emberek többsége, mint megfigyeltem, nem az igazi lényeget szűrik le belőle. Gondolok ilyenre, mint a Blue Tak (vagy mi) gyurma. Azután, hogy ezt megemlítették, cikkek sorozata jelent meg, kidomborítva, s mintegy elismertséget követelve, az ominózus termék használatát. Ilyenkor elmosolyodtam. Nem attól lesz jó a makett, mert pl. Blue Tak-et használtam, mondjuk terepszínezéshez, hanem mert olyan gyurmát, vagy egész más valami segítségét vettem igénybe, ami nem hagy nyomot maga után, vagy átszóródást ill. ahhoz hasonló hatást lehet vele elérni.
Vagy nagyszerű cikkek tömkelege szól arról, milyen típusú (nálam nevesincs)szórópisztolyt használtak, milyen szórási beállítással. Én ecsettel dolgozok, mit tanultam belőle?-SEMMIT! Pedig azt mondják, az igazi mesterek ecsettel érik el azt a festési minőséget, amit mások szórópisztollyal. Szerintem a pisztolyokat meg kéne hagyni az autófényezőknek...
Bocs az eszmefuttatásért, de ez már régen kikívánkozott belőlem, nem a Te művedet akartam leszólni. Úgyhogy csak így tovább, és az aprólékos márkamegnevezés helyett inkább a lényegre koncentrálva.
hobbista
2017.05.18. 10:27:17
Szia!
OK, vettem az adást, és neked is igazad van. Persze lehetne kötni az ebet a karóhoz, hogy hát a csiszolópapírt ne úgy fesd, mint a kerítést, vagy ecsettel is le lehet festeni akármit, csak más bontásban (uram bocsá, nem kell az egész makettet festetlenül összerakni, aztán adjad neki a pisztollyal)... Azt hiszem, mi jól el tudnánk beszélgetni ezekről a dolgokról mélyebben.
hobbista
2017.05.19. 14:15:06
Szia!
Induljunk ki abból, hogy nekem nincs szórópisztolyom (és nem is tervezem, hogy szerzek), tehát már itt elakad a dolog. Ez viszont nem ok, hogy feladjam e szép hobbit, ergo próbálok olyan technikát alkalmazni, ami helyettesítheti ezt az őrületet többé-kevésbé. Ami az ecsethúzást illeti, ezen könnyedén segíthetünk a megfelelő hígítással. Ott van például a gun metal (Humbrol) szín. Úgy festem vele a fegyverek csöveit, mint annak a rendje, és merem állítani, senki se mondja meg, hogy az ecsettel történt. És azért ott is vannak sima felületek... Lehet, hogy valami babrásabb, vagy bonyolultabb így, de időm van, nem akarok mindent egy hónap alatt befejezni, hisz az ezzel töltött idő nekem kellemes.
A finom átmenetekről jut eszembe, sokan eltúlozzák a koszolás/árnyékolás, de főleg árnyékolás témát. Pl. "a sima felületek középen világosabbnak hatnak, mint a szélein" elmélet szerintem (ha van is) nem olyan szembetűnő, mint a kész makettek 90%-nál. Kövezzenek meg érte, de egy harcjármű fotón se láttam ilyen árnyhatást. Úgy vélem ezt sokan csak ráképzelik, mintsem látják, mert hallottak róla, hogy van ilyen.
hobbista
2017.05.29. 21:54:29
Szia!
Nem vagyok amatőr, tudom mi a jelentősége a koszolásnak. Én csak azt próbáltam "ecsetelni", hogy egyesek túlzásba viszik, az "árnyékolást" szintén. Valahogy az az érzésem, próbálod elbagatelizálni a mondanivalómat, belőlem pedig hülyét csinálni virágnyelven, pedig nem hinném, hogy egyedül lennék ezzel a problémával. Vannak a "profik", akik úgy gondolják, az az egyetlen, de legalábbis a legjobb járható út, amit ők csinálnak, és amikor kiderül, hogy van aki másképp csinálja, akkor jön a kérdés: "hány makettedről van fenn kép, (adj isten a Makettinfon)?" Hidd el, összeraktam párat...-üzenem minden önjelölt akadémiai professzornak itt a neten- és volt, hogy helyezést is értem el versenyen, erről ennyit. Az, hogy mennyit geccsolsz a szórópisztoly tisztításával, persze senkit nem érdekel, mert a Youtube-on is kihagyják ezt az unalmas és meglehetősen kellemetlen részt, nem beszélve a beállításáról, főleg annak, aki nincs hozzászokva, és még ott van az ára is egy ilyen készletnek, kompresszorral együtt...nem sz@rom a pénzt.
A való életbeni festékszórásról annyit, az az olcsóságról és különösen a gyorsaságról (ez utóbbi a makettezőkre is igaz) szól.
Próbáld elfogadni, hogy így is lehet, és nem feltétlenül rosszul. Nekem ez hobbi, nem verseny, és nem fogok beállni a sorba, mert az trendi (elmondom, régen csak ecset volt). Részemről kinyírtam a témát.
hobbista
2017.06.01. 22:51:44
Szia, Alfio!
Nem sértődtem meg, mert ha így lenne, egyszerűen nem válaszolnék. Állom a pofonokat. Csak az bánt, hogy félreismersz. NEM fikáztam semmit, csupán ellenvéleményem volt. 34-35, de akár 23-24 ezer forint is sok, az asszony kivágna, ha ennyit költenék egyszerre a hobbimra. S mielőtt érdekes gondolatod támadna, közlöm, nem tőle félek! Nem vagyok mai gyerek, 44 évesen nem szívesen váltok, és nem is látom szükségét...és már csak ezért is esik rosszul, hogy olyan hangnemben írogatsz, mint ha te lennél a mindenható, vagy legalábbis a "konkrét csávó" kőkemény hittel, és mindig paskolnád a homlokomat, hogy ne heveskedjek. Lehet hamarabb kezdtem el makettezni, mint Te! De visszatérve a témához, azt se hencegésből írtam, hogy helyezésem volt (és NEM nyertem) versenyen, hanem hogy lásd, a közízléstől eltérően is lehet.
Mindenesetre köszönöm a vitát, tudtam meg új dolgokat, de nem igazán győztek meg. Remélem, aki olvassa, hasznára lesz. Szép dolgokat csinálsz, csak így tovább. További jó makettezést.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció