Tiger

Grumman F11F Tiger

1:48, Lindberg No.70504JL
Az 1950-es években a repülőgépgyártók egymás után hozták ki újabb és újabb modelljeiket, és az USA haderőnemei szinte minden évben új repülőgépet állítottak hadrendbe. Az Amerikai Haditengerészet is igényelte a modern vadászgépeket, így kézenfekvő volt, hogy a Grumman F11F-1 Tiger nevű vadászát is rendszeresítik. A típus lett a tengerészet első szuperszónikus vadásza. Az első változatok, a „rövid orrú”, még radar nélküli típusok voltak, négy beépített 20mm-es gépágyúval. A későbbi „hosszú orrú” változatokba radart terveztek, ám sosem lett a gépekbe beépítve. A fegyverzetet Sidewinder rakétákkal erősítették, de bombákat és póttartályokat is hordozhatott. A szárnyak külső, kb. ötödét nem felfelé, hanem lefelé lehetett hajtani. A Tiger rövid szolgálati ideje alatt harci bevetésben nem vett részt, és csak a US Navy rendszeresítette. Hírnevet leginkább a haditengerészet műrepülő kötelékében, a Blue Angels színeiben szerzett.

A Tiger 1/48-as makettjét tudtommal két cég készítette: A Fonderie Miniature és a Lindberg. Az FM a hosszú orrú változatot gyártja látványos festéssel, jó drágán, a Lindberg a rövid orrút olcsón, de rossz minőségben.
A Lindberg dobozán elég szerencsétlen módon a kész makett fotója van. Rögtön látszik, hogy nem stimmel valami. A fehér öntőkereteken burjánzik a sorja, és később kiderült, nincs is olyan alkatrész, amin ne lenne belőle. A mellékelt pilótát felejtsük el. A pilótafülke jelzésértékű: egy szék, egy bot és egy „műszerfal” random módon elhelyezett „műszerekkel” (karikákkal). A feljavítás nem túl bonyolult feladat. A kabintető vastag és rideg anyag, egybeöntve a két rész. Az orrfutó szára rossz, az orr kerekei túl nagy átmérőjűek, ezeket (és a szárat is) egy roncs F7U Cutlass orrfutójából készítettem el. A orrfutónak lényegében nem is létezik aknája, a főfutónak is túl sekély. A főfutó szerkezete is túl leegyszerűsített, és csak az összerakás után derült ki, hogy még hosszú is, így a makett nem úgy ül, mint az igaziak. Emiatt amputáltam a főfutókat, és kb. fél centivel megrövidítettem őket, így már legalább jól áll a gép. A makett belsejébe adják a hajtóművet is, ebből szinte semmi sem fog látszani, de mégis le kell festeni, mert a fehér műanyag világítani fog, ha valaki belenéz hátulról. A makett egyik hiányossága, hogy nincs fékezőhorog, valamint hátsó törzsféklapok. A gép orrfutója előtt lévő aprócska kis féklap bezzeg van.
A Linberg makettjén érződik az amerikai makettező korszellem: a makett ne csak dísz legyen, hanem játék is. A gép több alkatrésze mozgatható: a csűrők, a fülke mögötti szerelőpanel (itt lehet oldalról szemügyre venni a hajtóművet) a függőleges és vízszintes vezérsík. A vízszintes vezérsík „mozgató mechanizmusa” lényegében keresztülmegy a hajtóművön, ami hátulról remekül látszik. Én ezzel a lehetőséggel nem éltem, de a többivel se.
A maketthez nyolc darab rakétát adnak, de ezek valami fiktív fegyverek lehetnek, mert tudtommal ilyeneket sosem hordott a gép. Hogy a makett ne álljon csupaszon, kerestem két póttartályt, és szerencsémre találtam is olyat, ami a fényképeken lévőkkel nagyjából egyezik úgy méretre, mint alakra. Az összerakási rajz sem a megszokott, néha nem igazán lehet érteni, mit akar. A belső terek festéséhez szerintem hibás színkódokat adnak (már ahol adnak), például a futóaknák belsejéhez interior greent javasol, a futószárakhoz fémszínt.
A matricák egy géphez adnak jelzéseket, ezekre nem lehet panasz, szépen nyomottak, vékonyak, könnyen kezelhetők.
A makett elkészülte után tudtam meg, hogy a rövid orrú változatnak is volt egy „még rövidebb orrú” elődje, nos ezt készítette el a Lindberg. Csakhogy ez a „nagyonrövidorrú” Tiger sosem viselt ilyen festést. Így most jobb híján, amíg valamelyik gyártó ki nem adja jó minőségben és elérhető áron, ezzel a nem valósághű festéssel pihen a vitrinben a többi kortárs lökhajtásos gép mellett.
Boxart
Boxart
DSC04752
DSC04752
DSC04753
DSC04753
DSC04754
DSC04754
DSC04755
DSC04755
DSC04756
DSC04756
DSC04757
DSC04757
t1
t1
t3
t3
t4
t4
2012.10.05.
trooper
Pelikán Makett Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
hobbista
2012.10.08. 10:25:05
Szia!
Hát a dobozát nézve inkább játék, mint makett, de a hajtómű szép. Jó a cikk!
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció