Tupoljev SB-2 M-103

Tupoljev SB-2 M-103

1:72, MPM
Az SZB-2 1937-ben szárnyra kelt változata, a maga idejében magassági világrekordot állított fel. Érdekes sorsa volt a továbbiakban. A finnek a „téli háborúban” annyit zsákmányoltak belőle, hogy saját századokat üzemeltethettek. A csehszlovákok által gyártott példányok jó része pedig a nácik oldalán került bevetésre a szovjetek ellen. (Hasonló típusjelzéssel repült a Csendes-óceán térségében amerikai torpedóvető-bombázó is. Az nem ugyanaz!)

Évek óta fentem a fogamat a Vörös Légierő kétmotorosának erre a változatára. A korábbi, M-100-as variáció, már két példányban is megvolt, de ezt nem sikerült beszereznem jó ideje. Nos, nemrég sikerült.
A dobozon egy finn zsákmányként hajót támadó SZB-2 látható. Kibontva a dobozt már látszott, nem lesz egyszerű munkám. Három sötétszürke öntőkeret mellett egy húzott lapon találom az összes átlátszónak gondolt alkatrészt. Ezen a típuson van bőven ilyesmi – fülketető, lőállás kupola – minden ami szép és jó. Megfolyás kevés, de sorja van bőven a szürke darabokon.Az MPM mindig meg tud lepni. Most éppen azzal, hogy pontosan helyezte el a kivető tüskéket a szárnyakon és a törzs belsejében, a lehető legalkalmatlanabb helyen.

A mellékelt összeállítási útmutató jó. Ennek alapján megépíthető a makett. Érdemes követni az itt leírt sorrendet, mert esetleg csapdába futhat a könnyelmű makettező. A futóaknák berendezésénél nem mindegy mikor végzi ezt el az ember. Ami a korábbi M-100-as maketteknél hiányként mutatkozott, itt meggyógyult: Elkészítették a futóaknák oldalfalát. A fedélzeti fegyverek eléggé drabálisak, a főfutók kidolgozottsága karikatúraszerű.

A mellékelt matricákkal három légierő gépét lehet elkészíteni. Egy szovjet, egy finn és a Koumintang légirejének kínai felségjelű darabját. A finnek horogkereszt alakú jelzését több darabban állították elő. Akinek irodalma, vagy fényképei vannak, kis utánajárással német, csehszlovák, szlovák, spanyol köztársasági, vagy német gépet is készíthet.

Aki a teljes sorozatot el akarja készíteni, annak még legalább az Ar-2-t is be kell szereznie.
egy érdekes festésű darab
egy érdekes festés…
Tupolev_SB-2

Az egyik finn század
Tupolev_SB-2
SB-2-4

Ez egy kínai festésű korai(M-100)példány.
SB-2-4
2008.10.24.
Miggyuri
Makettinfo Online Klub
Minimánia Makettépítő Kör
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció