Tyirminátor

BMPT

1:72, Zvezda No.5046
Pintér György - Múzeumi krimik Az orosz hadsereg egyik vitatható hadjárata a két csecsen háború volt. (Persze az 1849-es magyarországi hadjárat is... meg a többi) Itt csakúgy, mint egy évtizeddel korábban Afganisztánban is, speciális körülmények között kellett megvívni a harcot. Míg ott, az afgán hegyek adták a hely sava-borsát, addig, a Kaukázusban különösen a főváros, Groznij ostroma során a városi környezet. (Érdekes: Groznij oroszul „rettenetes”-t jelent, fogjuk rá, hogy beszélő név?) Az orosz csapatok nagyon nehezen boldogultak az utcai harcok körülményei között a terepre készített harckocsikkal, lövészpáncélosokkal. Az egyik túl erős, de megfelelő fedezet híján könnyen sebezhető, a másik teljesen alkalmatlan a többemeletes házak közötti harcra. A harckocsi, alacsony röppályás lövegei nem voltak megfelelőek az utcai harcra. Ráadásul az egyszerűen is remek RPG-k ellen nem nagyon tudták megvédeni az akkor bevetett BMP-1 és 2-ket.
Nos, több orosz fegyvergyártó cég is „vette az adást” és nekifogott egy, az utcai harcokra optimalizált fegyverrendszer tervezésébe és építésébe fogott. A hagyományosan leginkább tankokat gyártó Cseljabinszki Traktorgyár mellett, az Urali Vagongyár kezdett ilyen irányú fejlesztésekbe. Alapul a T-72-t vették. Ennek bázisára építették a Tyiminátor baromi tűzerejű felépítményét. Ebben több fegyverrendszert építettek be, amit a leküzdendő céltól függően változtathat a személyzet, amely eredetileg 5 fős volt. A kétcsövű gépágyú mellett páncéltörő rakétákat is képes indítani, de a városi harcban jól felhasználható gránátvetők a puhább célok ellen is bevethetők. Végül egy ismerős, a PKM géppuska, harckocsiba épített változata is megtalálható az arzenálban. Az orosz fegyvergyártó, gazdaságossági szempontokat is figyelembe véve, azóta már megépítette a BMPT-72 változatát, ami egy tonnával könnyebb és a kezelő személyzete is csökkent 3 főre. Kidolgozták a standard T-55-re, a holland és spanyol Leopárdra csakúgy, mint a saját T-90-re a felépítményt. Jelenleg két ország hadseregében áll hadrendben, Algériában keseríti az iszlámisták életét és Kazahsztában, ahol licence alapján gyártják is. Peru érdeklődik a T-55-ösök „Tyirminátorosítása” iránt. Közben folyik a „Tyirminátor” 3. változatának kidolgozása. Ez az Aramata alapján kerül fejlesztésre. Napirenden van egy távirányítású „robotharckocsi” megvalósítása is. Mielőtt valaki mosolyogna, a szovjet hadsereg már az 1939/40-es téli háborúban is alkalmazott, az akkori terminológiával, „teletank”-nak nevezett eszközöket a finn erődök elpusztítására és az 1970-es években is bizonyítottak. Akkor a földről távvezérelték a Lunahod és a Lunahod-2 elnevezésű járműveket – a Holdon!
Ennek a harci járműnek 1/72-es makettjét adta ki a Zvezda
A hagyományos csomagolást felváltotta a kemény papírdoboz és rá egy külön borító doboz. A makettet öt öntőkeretre álmodták meg a Zvezdánál. Ebből egy a lánctalp szalag. Vajon miért nem részben szemenkéntit adták? Na, mindegy! A két kisebb kereten alapvetően a görgők voltak. Figyelem a futógörgők két fele pozicionálásához kialakított tüskék nem pontosak! A lengőkarokat úgy kell kinyomozni, melyik, melyik öntőkereten található. Nem árt az óvatosság és a száraz próba! Egyébként az alkatrészek pontosak. Az összeállítási útmutató inkább kincskereső térképre hajaz.
A makett összerakását elkezdtem és lassacskán haladok is vele. Ha elkészül, megmutatom. Az összeállítási útmutatót, bármennyire kusza is időnként érdemes alaposan figyelni. A lánctalpszalagok minőségét, használhatóságát jelzi, hogy a magyar nyelv bő szitok szókincse kíséretében raktam föl. Azt, most hagyjuk, hogy éppen egy taggal rövidebb, mint kellene, de törik! Óvatosan kell bánni vele! A rengeteg nagyon apró alkatrészt felhelyezni nem akármilyen munka, de megéri! Szebb, és ami a fontos, élethűbb makettet kapunk a végén. A gránátvetők csöveit egyszerűen nem találtam meg a készletben, de fülpiszkáló pálcika darabból pótoltam. A makett összerakását elkezdtem és lassacskán haladok is vele. Ha elkészül, megmutatom. A rengeteg apró alkatrész eléggé próbára tette a türelmemet. Ehhez még tegyük hozzá a kemoterápiától kisimult ujjvégeket, akkor érthetővé válik, amit írtam. Sólyom szemmel kell figyelni az összeállítási útmutatót!
A festésnél az egyik kiállításon szerepelt példányt próbáltam előállítani. Készítettem hozzá egy alapot is. Így sokkal jobban néz ki. Harci alkalmazásút nehezen lehetne elkészíteni. Az algériai hadsereg által használtat majd máskor készítek.
félig_kész

A kép, a félig kész makettet mutatja.
félig_kész
DSC_0056
DSC_0056
DSC_0057
DSC_0057
DSC_0058
DSC_0058
DSC_0059
DSC_0059
DSC_0060
DSC_0060
DSC_0061
DSC_0061
DSC_0062
DSC_0062
DSC_0063
DSC_0063
DSC_0065
DSC_0065
bmpt1
bmpt1
bmpt2
bmpt2
bmpt04
bmpt04
bmpt05
bmpt05
bmpt06
bmpt06
2017.03.08.
Utolsó módosítás: 2023.02.27.
Miggyuri
Makettinfo Online Klub
Minimánia Makettépítő Kör
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció