Ultramodern, elit tengerészgyalaogos

Spades Models "Seal Team Six"

1:16, Spades Models No.SM12001 (2013)
A nemrég létrejött új spanyol gyártó első 120-as figurája igazi különlegesség a maga nemében. A Spades Models (mely nem keverendő össze a Spade Ace Models-el) nem kisebb célt tűzött ki zászlajára, mint a tökéletes figura megalkotását – bármi áron(Ez utóbbit csak én teszem hozzá...).
Öndefiníciójuk szerint a „HD premium figures” amerikai „SEAL team six” különleges alakulat egyik tagját megmintázó 24 darabból álló (!) figurája valóban a csúcsminőséget képviseli, limitált, egyedileg sorszámozott, 500-as darabszámban.

A papírcsomagolás kibontása után egy fekete kemény műanyag „konténer” rejti a lényeget. Több percbe telt, mire rájöttem, hogyan nyílik, nem tudom,csak nekem gyűlt meg vele a bajom, de mindenesetre ezt egyszerűbben is meg lehetett volna oldani. A figura darabjai külön, csoportosítva vannak csomagolva. Szemügyre véve őket, elmondhatni, hogy valóban a „premium” kategóriának megfelelően nagyon szépek, ám ugyanakkor a LiveResin 1:35-ben szebb! Ezen megállapítás lehet, hogy túlzásnak tűnik, de elég csak mellé rakni a 35-ös orosz gyártó alkatrészeit, és azonnal látni,miről is van szó. Félreértés ne essék: egyáltalán nem arról van szó, hogy nem csúcsminőség, de itt-ott (személy szerint nekem) hiányérzetem támadt. Különösen a fegyver kialakításánál látszik a felület egyenetlensége, és kissé „grízes” mivolta. Persze festés során mindez minden bizonnyal „tompul”, de ha már „HD premium figures” (és ha a LiveResin 1:35-ben össze tudja hozni), akkor ejnye-bejnye...

Maga a figura anatómiája is kissé furcsa, legalábbis szerintem elég „madárcsontú” az emberünk, ami nem éppen jellemző ezen különleges alakulatok katonáira. Ez is azonnal szembetűnő más gyártmányok 120-as figuráival (Alpine, Verlinden, Corsarrex) összevetve. A fej ugyancsak kicsinek tűnik, de ez a „tűréshatáron” belül van. Ami ugyancsak nem tetszett, hogy a mikrofon egybe van öntve a fejjel. Nos,ez viszont valóban szarvashiba, főleg a HD premium figures” kategóriában, és főleg, hogy az Evolution is külön adja 1:35-ben!! Ezt mindenképp le kell csiszolni és külön elkészíteni, mert nagyon látványos! Ugyanakkor az összes felszerelési tárgy külön egység (akit érdekel,mi micsoda, a gyártó oldalán gyönyörűen leírnak, ismertetnek mindent részletesen).Itt viszont talán már túl is lőttek a célon, mert a két láb fölöslegesen van külön öntve – legalábbis szerintem. Ami viszont nagyon tetszett: az alkatrészek mindegyikéről le van csiszolva az öntőcsonk, a makettezőnek nem kell vesződnie vele, csak ragasztani és festeni kell! Itt látszik, hogy a gyártó nem kevés munkát fektet minden egyes darab elkészítésébe. További pozitívum, hogy az alkatrészek illeszkedése elsőrangú, tömíteni szinte sehol nem kell! Az összeállításhoz egy kicsiny,16 oldalas füzetkét kapunk, ami nélkül nem is igazán tudnánk a figurát összeállítani! Ugyancsak kapunk egy matricalapot is, ami a kisebb kar- és egyéb jelzéseket tartalmazza. Mellékelnek még egy plakettet is, amin az egyedi sorszámozás található.

Mint ahogy az sejthető, a „HD premium figures” minőségnek ára van, a készlet ennek megfelelően nem olcsó - ugyanakkor jó drága! A Spades Models oldaláról megrendelva 70 € + áfa + posta! Azt jó lenne tudni miféle adót kell még fizetni Unión belül, erre senkitől nem tudtam magyarázatot találni ismeretségi körömben. További szaporodik a kérdőjelek száma, hogy Hong Kong-ból a hobbyeasy oldaláról megrendelve jóval olcsóbb, mint magától a gyártótól közvetlenül megvenni. Kíváncsi lennék rá, mivel magyaráznák a barcelonai székhelyű cégnél, miért kapható a termékük olcsóbban a világ másik felén, mint náluk? Az olcsó kifejezéssel azonban óvatosan, a hobbyeasy-től megrendelve is 18ezer + posta. Mindezek ismeretében döntse el mindenki saját maga, megéri-e jó 30%-kal többet fizetnie érte, mint mondjuk egy Alpine-ért. A kritikák ellenére ez egy nagyon szép, de erősen túlárazott figura.
01

A csomagolás
01
02

A "konténer". Ez rejti magát a figurát
02
03

A doboz tartalma
03
04

Útmutató
04
05

Útmutató2
05
06

Útmutató3
06
07

Útmutató4
07
08

Kezek, lábak
08
09

Törzs
09
10

Fegyver, stb
10
11

Apróságok
11
12

Apróságok2
12
2014.05.13.
F-16, Budapest
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Kuolema
2014.05.14. 15:39:38
Szia!
Jól néz ki a figura, de ennyiért már igazit is veszek :D
viccet félretéve két megjegyzésem lenne: az egyik, hogy a Navy Seal a haditengerészet (US Navy) különleges egysége, a tengerészgyalogosok (Marines) egy másik díszes társaság. A másik meg az, hogy nem kell csodálkozni azon, hogy nem túl nagydarab a fickó, az ilyen egységeknél fontosabb szempont, hogy szívós legyen az ember és kis energiaigényű, hogy minél tovább bírja a megeröltető feladatokat. Próbálj meg 100 kilós izomkolosszusként egész nap futkosni 50 fokban... na meg nem árt, ha nem vagy akkora célpont, mint egy ház :)
Egyébként ha érdelkel a téma, ajánlom figyelmedbe az Act of Valor című filmet. Az is kellően hálivúd jellegű, de alapvetően jól mutatja be a dolgokat, és akár még inspirációt is nyújthat az építéshez.
Üdv.: Kuolema
F-16
2014.05.14. 16:16:20
Szia Kuolema!
Köszi a helyreigazítást, ezt valóban benézem, természetesena Navy Seal nem tengerészgyalogos. :-)
Üdv.
Attila
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció