Vákuumhúzás házilag
Pintér György - Múzeumi krimik Egy ideje feltűnt a makettkiállítások börzéjén a Z63-féle vákuumhúzó asztal, Szolnokon úgy döntöttem, itt az ideje, hogy kipróbáljam.
A szerkezet egy húzókeretből, az összeszorító csipeszekből, és magából a kamrából áll, amit háztartási porszívóra csatlakoztathatunk, ez állítja elő a vákuumot.

A porszívóm szívócsövét szigetelőszalaggal körbetekerve vastagítottam meg, így jól illeszkedett a kamra furatába. A két szorítókeret közé egy átlátszó műanyag lapot (0,3 mm) raktam, ami sajnos kisebb méretekkel rendelkezett az ideálisnál, ezért szigetelőszalaggal próbáltam jobban elfedni.
A kísérleti másolásra kijelölt áldozat egy gyanta légcsavarkúp volt. Ezt rögzíteni kell valami sík felületre-sztirol, egyéb hulladék anyag-, ennél fogva a szívóerő odarögzíti a tárgyasztalhoz.
A megfelelő kiemelés a szívósík fölé az egyik legfontosabb tennivalónk, csak így tudunk tökéletes formát előállítani. Ha elsőre nem sikerül, azon senki ne keseredjen el, a forma elhelyezése, a műanyag lap hőmérsékletének beállítása, valamint a húzás mozdulatának elsajátítása is gyakorlást igényel. Mind átlátszó, mind normál sztirol lap megmunkálható ezen a módon. Én gázláng fölött melegítem az anyagot, azt takaréklángra állítva, mintegy 8-10 cm-es magasságban folyamatosan mozgatva.
Az ideális hőfok egy szűk intervallum, a kemény lapnak ilyenkor felfújható lufihoz hasonló tapintása, és jól látható belógása van a kereten. A nem eléggé meleg anyag nem húzható, ilyenkor húzás közben megmakacsolja magát, és nem feszül rá a formára.
Az így elrontott munkadarab további melegítéssel újra képlékennyé válik, és ismét lehet vele próbálkozni.
A melegítés villamos tűzhelyen is nyilván megoldható, Ákos pedig tudom, hogy a kenyérpirítóra esküszik. :) A kormoló gyertyalángot, vagy a koncentráltan nagy hőt adó ipari hőlégfúvókat nem ajánlom.
Miközben melegítjük a lapot, a porszívó már működjön. Mikor a műanyag puha, egy hirtelen mozdulattal ráillesztjük a formára, a többit elvégzi a vákuum.
Az ideális méretű lap a húzókeret külső méretével megegyező, nem érdemes spórolni vele, jobban működik így a technika, az égési sérülés veszélyét pedig mindenki tartsa szem előtt.

Elsősorban kabintetők, de más alkatrészek gyártására is megfelelő, nem irdatlan költségekkel járó megoldás.

Köszönet Tóth "Z63" Zoltánnak a kicsi, hasznos eszközért.
Vac 1

A vákuumhúzó alapja.
Az elején egy meglehetősen nagy furat található, így minden háztartási porszívóval ősszebarkácsolható.
Vac 1
Vac 1 (1)

A húzókeretek.
A két keret közé kell beszorítani a műanyag lapot, a rögzítést erős fém csipeszek biztosítják.
Vac 1 (1
Vac 1 (2)

Egy csőtoldatot is kapunk, ha a porszívónk szívócsöve túl kicsi lenne. Nem kell a hézagmentes, tökéletes tömítésre törekednünk, a parányi kamrából egy kisebb teljesítményű porszívó is könnyedén kiszippantja a levegőt.
Vac 1 (2
Vac 1 (3)

A két összeszorított keret, a csipesz teljesen jól funkcionál.
Vac 1 (3
Vac 1 (4)

A kelleténél kisebb, 0,3-as átlátszó lap.
Vac 1 (4
Vac 1 (5)

A porszívócső csatlakoztatása, és a talapzaton álló minta.
Vac 1 (5
Vac 1 (6)
Vac 1 (6
Vac 1 (7)

Az első húzás, a formák alsó része a kényes, itt hajlamosak a ráncképződésre.
Vac 1 (7
Vac 1 (8)
Vac 1 (8
Vac 1 (9)
Vac 1 (9
Vac 1 (10)

Egy balul sikerült példány. A talapzat rögzítése elengedett a folyamat során.
Vac 1 (10
Vac 1 (11)
Vac 1 (11
Vac 1 (12)
Vac 1 (12
Vac 1 (13)

Itt már sztirol lapot használtam, az átlátszó időközben elfogyott. 0,5-ös sikólemez néven árulják. Ez a vastagság még könnyen megmunkálható.
Vac 1 (13
Vac 1 (14)

Még a levegőelszívó furatokba is behúzódott a sztirol. A minta eltávolíthatóságát is gondoljuk végig húzás előtt. A folyamat alatt a műanyg megnyúlik, így egy 0,5-ös lemezből húzott alkatrész falvastagsága ennél jóval kevesebb is lehet, egy hártyaszerű alkatrész viszont nem megmunkálható a továbbiakban.
Magátol értetődő, hogy az így másolt tárgy az anyagvastagsággal nagyobb lesz mint a mesterdarab.
Vac 1 (14
Vac 1 (15)

Az eredeti, és a másolt kúp, némi utómegmunkálás  után.
Vac 1 (15
2008.03.10.
xcraft
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
OláhMatyi
2008.03.11. 18:35:19
Szia Szilárd!

Frankó cucc, két kérdés: a keretnek mik a külső méretei, illetve a kis dobozkának mik a méretei(itt nem az alapra gondolok)?
OláhMatyi
2008.03.11. 18:36:50
Ja meg milyen magas, alap és keret nélkül?
pöcörő
2008.03.11. 19:42:21
Ez király Szilárd! Csak így tovább.
Hessler
2008.07.15. 22:20:29
gratulálok!!!!!
Csapol
2008.11.03. 21:31:07
Nagyon tetszett, ötletes eszköz. Szerintem ki lehetne még annyit próbálni, hogy az egyenletes melegítést hőlégfúvóval biztosítani. Az előnye az lenne, hogy a melegítést a húzás alatt is tudnád csinálni. A hőfokot azzal tudnád változtatni, hogy a hőlégfúvó milyen távolra tartod. Mi a munkahelyen a hőlégfúvót használjuk műanyagok melegítésére, formára olvasztására (antenna csatlakozót melegítünk a koaxiális kábelek végére), nagyon hasznos eszköz.
Tibcsi
2009.04.04. 17:50:23
Szia Szilárd,

Remélem, nem számít szabadalom lopásnak (és Z63 Zoli is elnézi nekem), ha az ötletet felhasználva elkészítettem a saját kis vákuumozó asztalkámat (saját célra). Képet azért nem teszek be, mert nem lett ilyen szép, mint a tiéd :) Még nem próbáltam ki élesben, de nemsokára az is sorra kerül. :)

Kösz az ötletet! :)

Tibcsi
xcraft
2009.04.07. 22:10:14
Tibcsi!
Nem számít lopásnak, de ne csodálkozz, ha egy ködös hajnalon felkeresünk a Z-vel. :))
Tibcsi
2009.04.08. 05:36:05
X,

Gyertek csak nyugodtan, csak szóljatok előre, hogy időben ki tudjam készíteni a hideg söröket. :))
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció