Valahol a Mekong deltában...

PBR.31 MkII Pibber

1:35, Tamiya No.Nr 150 (2017)
1966 Márciusa volt amikor is az Egyesült Államok haditengerészete először bevetette ezt a hajót a Vietnam-i harctéren.A PBR(Patrol Boat Riverine) egy kis testű üvegszálas, vízsugárral hajtott járőrhajóként szolgált, jól boldogult a kevésbé csendes vagy kifejezetten hullámzó folyókon de a hínáros sekély vizekben is megállta a helyét mivel csekély volt a merülése, kb 60cm. Meghajtása vízsugárral történt és ennek segítségével is kanyarodott a fúvókák jobbra és balra állításával. Megközelítőleg 250 egység szolgált a Mekong deltán, a Rung Sat Special Zone-ban, a Saigon folyón és egyéb ágakon azzal a céllal hogy ellenőrizze a vizeken zajló ellenséges tevékenységeket. Tudniillik a híres Ho-Chi Minh ösvény amin az északiak és a Viet-cong szállította az utánpótlást a délen tomboló harcokhoz ezen a folyón mint vízi útvonalként folytatódott. Használták egyebek közt a Navy Seal egységek bevetésénél ill. kivonásához is.Fő tevékenységi köre az ellenőrzés volt azzal a céllal hogy meggátolják a fegyverek és muníció délre áramlását a hajózható útvonalakon.A Viet-cong ugyanis élelmiszer szállítás vagy személyszállításnak álcázva nagy mennyiségű hadianyagot csempészett a folyókon. Két méretben gyártották 31 és 32 láb (9.8-10m) hosszban.Legénysége négy fő, egy Petty Officer(Kapitányként) egy tüzér pár(két fő) és egy tengerész.Fegyverzete kombinálható volt jelen esetben egy M2HB. 50-es kaliberű iker géppuska egy páncélozott forgó egységben ami az orrban helyezkedett el, és egy a taton egy forgatható állványon. Egy két oldalról páncéllal védett lőállásban pedig egy M60-as géppuska és egy MK 19 gránátvető állt rendelkezésre hogy fasírttá aprítsanak bárkit. 1971 végéig használták az Indokínai konfliktusban.

A hajóról


A megépített hajó a 105-számú harci egység.Parancsnoka James "willie" Williams akiről érdemes elmondani hogy egy 1966 Október 31-én lezajlott ütközetben játszott szerepéért megkapta a kongresszusi érdemrendet.Úgy 65 ellenséges hajót semmisített meg szolgálati ideje alatt és rengeteg Viet-cong gerilla köszönheti neki idő előtti "leszerelését" :)
2018.03.06.
Bagi Roland
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Lefcsi1980
2018.03.14. 12:32:44
Zsír!
Alfio
2018.03.16. 15:39:29
Király lett, tettszik. Bár egy kicsit koszolhattad volna erőteljesebben.
MICHELIN
2018.03.18. 11:04:09
Szia! Minap néztem már a cikket, de csak most volt időm írni hozzá. Nálam is tervben van a megépítése, bár még keresgélek hozzá ezt-azt.
Néhány képet sikerült már találnom, jó sok lehetőség van a készletben.
A maratás mennyire vált be? Hol sikerült beszerezni?
Én egy kicsit koszoltam volna még rajta, de ezt még nem késő kivitelezni./kicsit steril így/
Ezen az apró észrevételen kívül nagyon szép lett!
Bagi Roland
2018.03.21. 19:09:29
Sziasztok, kösz az elismerést, igen koszolni kellene még és keresem a cuccot mivel tudnám avittá tenni, koszolni használtabb külsőt kölcsönözni!!
MICHELIN, a rézmaratást a Modellfutártól rendeltem elég széles skálában tudnak kiegészítőket rendelni, beszerezni. A maratás jól bevált nem volt gond vele.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció