Valahol a Csendes-óceánon
1:72
Pintér György - Múzeumi krimik Már régóta foglalkoztam egy olyan dioráma gondolatával, ahol nem a harcjármű van a középpontban és nem kötődik semmilyen "ismertebb" harchoz. Ekkor jött a lehetőség,hogy néhány Airfix makett felhasználásával létrejöjjön az általam kitalált jelenet. Sajnos hiányzott a jármű, de ez megoldodott egy RPM makettel. Most már minden megvolt így nekiálltam.

1. Tank vagy mi?

Az Rpm készlet kibontása után szembesültem a tudattal, hogy semmit sem tudok a "tankomról". Lázas kutatásba kezdtem, de két nap kellett, hogy megtaláljam az én gépemet: Renault FT-17. Igen ez egy I. világháborús tank japán színekben... Itt már nincs visszaút, tehát nekiálltam.
Az eddig általam ismert makettekhez képest puhább műanyaggal találtam szembe magam és rengeteg változtatási lehetőséggel. Én maradtam az alap kerek toronynál, de a doboz tartalmaz még egy pár oldalfalat, egy szögletes tornyot és variálható fegyvereket. Ebből készült el a beásott társ.
Az összerakásnál a lánctalphajtógörgők alaposan megizzasztottak, ráadásul a végén szinte alig látszanak. Az egész tank zöld festést kapott, amit pasztelkrétával és grafittal koszoltam.

2. Katonák

Nagyszerű figurákat adott ki az Airfix ebben a témában. Az amerikaiakkal nem volt gondom (tengerészgyalogos egyenruha, felszerelés), de a japánok már kemény diónak mutatkoztak. Semmilyen infóm nem volt, így újabb kutatás vette kezdetét, míg találtam egy japán hagyományörző klubot. Itt találtam képet az egyenruhákról és felszerelésekről.

3. Épület

Már évekkel ezelőtt egyszer megépitettem az Airfix "házát", így megint erre esett a választásom. Egyszerű világos alapot kapott, amibe barna árnyalatokat kevertem és kihúztam a kiemelkedő részeket (gerendák). Majd egy kis műfű és máris kész. Persze egy épületbe kell berendezés, így kerültek be székek és asztalok is.

4. Alap

Egy 40x30 cm-es falap szolgáltatja az alapot. Erre hungarocellt ragasztottam, amire gipszet öntöttem. Erre került a műfű, amiből kivágtam az árkok és a tank helyét, majd minden egyes fánál átfúrtam.
A bunker vékony faágakból áll, körülötte a föld homok és Sulifix keveréke. Ugyanezt használtam máshol is.
A dzsungel minden fája saját készítés. Egyszerű faágak, amikre dekorációs anyagot ragasztottam. Ez a hivatalos elnevezés! Ha valakit érdekel, az OBI-ban lehet kapni többféle színben és mintában.
A liánok cérnából és vékony gyökerekből, a bokrok a fák kimaradt darabjaiból és egyéb maradékokból készűltek el.

5. Végső összeállítás

Az alap 75%-os elkészülte közben elkezdtem felpakolni az embereket, hogy lássam, mindenkinek megvan-e a helye. Ezt követte a végső simítások sokasága: ide egy bokor, oda egy kis föld, stb.

Elnézést kérek a túl hosszú és unalmas monológért. :)
Várom az észrevéteket és a tanácsokat!
Köszönöm a figyelmet.
Épület+bunker
Épület+bunker
Dzsungel
Dzsungel
Támadás a dzsungelből
Támadás a…
Oldalról a támadás
Oldalról a támadá…
2008.11.16.
Snowman, Budapest, XVlll. kerület
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szamuráj
2008.11.22. 20:43:17
Szia!
A témaválasztás nagyszerű! Te figyu! A japánok type-79 Ko Gata néven rendszeresítették a francia FT-17 tankot. Utánanéztem a neten de elég kevés információt találtam. A lengyel RPM models 1/35-ben kiadta ezt a makettet, ott a festési lehetőségek közül mandzsúriai és kínai hadszíntereken alkalmazott változatokat találtam. Lehet, hogy a dzsungelekbe is vittek párat, erről nem tudok, ám ez a tank a 40-es évek elejére végzetesen elavulttá vált. Helyette a type-95 Ha Go és type-97 Chi Ha került bevetésre. A dioráma elrendezése is jónak tűnik, viszont az embereket arányosabban elrendezhetted volna. A dzsungel elég kihalt, a kunyhó körüli rész meg hemzseg az akcióktól. Amúgy nagyon ötletesen és szépen kivitelezted. Ha teheted, keress eredeti képeket a guadalcanali, új-guineai harcokról, diorámák készítéséhez átkozottul jó ötletekkel szolgálnak. Pl. a fák koronájában megbúvó japán mesterlövészek érdekes látványt nyújthatnak... 8) Gratulálok, felkeltette a figyelmemet a cikked, mivel japán témában otthon érzem magamat. Amúgy én egy Iwo Jima diorámán ügyködöm...
Batur
2008.11.22. 21:01:45
Grat a választáshoz és a kivitelezéshez,jó lett.Majd pár közeli,jobb minőségű képet kérnék,köszi!
Snowman
2008.11.23. 15:50:40
Szia Szamuráj!
Köszönöm a dicséretet,jól esik.:)
Ez a makett is RPM modells termék csak 1/72-ben!A dobozon egy szinü zöld és barna-zöld-fekete mintás volt,ami képet találtam az mind fekete-fehér volt,ezért döntöttem így és lett teljes zöld mind a két tank.
A dzsungelben 22(!)amerikai van,míg a japán oldalról 28 figura került fel.Az amerikaiak az olive zöld egyenruhák miatt nem látszanak sajnos...ezt elrontottam:(
Batur!
Sajnos kölcsön fényképezővel készültek a képek,ezért egyelőre nem lesz több...majd legközelebb jobban figyelünk:)
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció