Váltani vagy nem váltani, ez itt a kérdés - 2. rész
Forrás

Ok keressük meg az eredeti forrást. Viszont a kompromisszum készségünkre hamarosan szükségünk lesz. Az első világháború gépeinek (akár repülő, akár harcjármű, akár hajó) festéséről nagyon pontos információk a színeket tekintve nem nagyon maradtak. A második világháború német, amerikai, japán és orosz színszabványai ismertek, sokan kutatják őket. Vannak viták, de ma már a szabványok tekintetében kialakultak azok a kompromisszumok, amik alapján egy egy gép nagy valószínűséggel pontosan lefesthető (vagy nem :). Az más kérdés, hogy a makettfestékgyártók nem minden esetben veszik figyelembe az újabb kutatási eredményeket. A háború utáni amerikai, brit gépekről szinten mindent tudunk. A franciákról kevesebbet, az oroszokról nagyon kevés a pontos információ. Japán egy külön világ. Iszonyat mennyiségű japán irodalom van, csak két baj van vele, nem jut el hozzánk és nagyon japánul van. A többi kis ország esetében pedig teljesen esetleges, hogy tudjuk-e milyen színeket használtak, használnak a harci eszközeik álcázására (festésére). És itt jön a dilemma. A vitrinben az amerikai gépek akár 100%-kos pontossággal lesznek festve, egy afrikai helyben átfestett gép, vagy akár egy orosz, meg valami olyannal, aminek esetleg semmi köze a valósághoz. Azért remélem mindenki érzi, hogy itt feszül némi ellentmondás a valóság és az én mindent eredeti színekkel akarok festeni kijelentés között.

Szóval, akkor hülyék vagyunk ha a legfrissebb RLM színkártya alapján festjük a Messzerünket, miközben az urugváji nemtommilyen gépünkre meg hasra ütéssel állapítjuk meg a színeket? Vagy az egyiket így a másikat úgy? És az rendben van, hogy FS34079-re festjük az amerikai gépeinket és ezzel festjük a modern orosz gépek sötétzöldjét is? Vagy csak olyan gépet készítsünk, aminek a festését teljes bizonyossággal meg tudtuk állapítani (miközben lehet, hogy a szárny alakja, meg a szegecselés és a többi sem pontos például)? Ha egy levéltár mélyéről előkerül a burundi légierő színkártyája a 20-as évekből, kidobjuk a vitrinből 30 év munkájával felhalmozott burundi gépeinket, mert azok nem is hasonlítanak a most fellelt színekre? Mi van ha egy gépet színes fotóról festettünk és kiderül, hogy gyári hibás volt az a sorozat negatív és csúnyán elcsúsztak a színek? Ha rájövünk, hogy az RLM70/71 együtt baromira nem mutat jól 1/72-ben, bezzeg a Hasegawa katalógusban milyen jól néz ki (jó nagy kontraszttal, szép fűzöld 71-el, tiszta szép sötétzölddel), akkor mit teszünk? Követjük a valóságot, vagy lefestjük úgy, hogy szép legyen?

Hogy van-e helyes válasz a fenti kérdésekre, arra csak a mindenkori zsűri tudja a választ! :)

Az én válaszaim a következők.

Ha a magunk örömére makettezünk, akkor fessünk mindent olyanra amilyenre akarjuk. Vagy fessünk What if mintákat! Ebben az esetben senki nincs a Földön aki belénk tudna kötni.

Ha valamiről biztosan tudjuk milyen színű és az nekünk tetszik, vagy valami miatt fontos nekünk, hogy pontos legyen a festés (mert versenyen azonnal megbukunk a Harrierünkkel, amit rózsaszínre festettünk és mellékeltünk hozzá egy falklandi képet, még akkor is ha a botkormánnyal mozgathatóak a kormányfelületek), akkor vegyük a fáradságot keressük meg az eredeti szín makettfesték megfelelőjét, vagy rendeljünk gyári színkártyát, keverjük ki és fessük le a lehető legpontosabb színekkel.
(Rózsaszínű Harriert akarsz? Lásd a mellékelt fotót, igaz nem Falkland.)

Ha nekünk jobban tetszene ha két közeli szín között nagyobb lenne a kontraszt, vagy jól mutat szerintünk fényes lakkal az egyébként valóságban matt gép, fessük olyanra, a kötekedőknek mondjuk azt, hogy ez egy múzeumi példányról készült makett. (Itt azért meg kell jegyeznem, hogy a nagy sebességű gépeken a matt festékek is gyorsan selyemfényűvé kopnak. A másik, amiről talán később írok, de biztos ami biztos, a múzeumi gépeken látott festést kezeljük nagyon nagy óvatossággal!)

Ha nincs matricánk egy adott géphez, de baromira tetszik a festés, fessük le jelzések (matrica) nélkül és mondjuk azt az okosoknak, hogy ez azt az állapotot mutatja, amikor már kész a festés de a jelzéseket még NEM festették fel a gépre. (Lásd F-15 fotó!) Szerintem nem amerikai gépre, hacsak nem ténylegesen FS festékkel festették, ne használjunk dobozból FS színeket, hanem egy picit változtassunk rajta. Egy orosz, dél-amerikai, afrikai gépre az FS színeket sárgítsuk, kékítsük, halványítsuk, zöldítsük, de mindenképpen egy picit csúsztassuk el, vagy persze NE, ha ez minket nem zavar. :) Hülyén nézne ki egy vietnámi F-4 mellett egy Szu-22-es pont ugyanazokkal a színekkel. Ja és a kész maketteket ne dobjuk ki csak azért, mert valami kutató túlbuzgóságában előkaparta az eredeti színkártyát valahol Kenyában.

A későbbiek során a nem ennyire megengedő álláspontot képviselőknek próbálok majd pontosabb válaszokat adni, ami persze a gépek csak egy szűk tartományára lehet igaz, azokra ahol tényleg tudjuk, mivel festették le a gépet, és még makettfestéket is találhatunk hozzá.

Folyt. köv.

ps. a Képek mellett általában vannak kommentek, amiket érdemes lehet elolvasni, nem mindig, de néha :).
cim2

Egy rossz váltás eredménye.
cim2
Harrier-12

http://www.mirage4fs.com/m_gerard_new.html

Ez egy rózsaszín Harrier, sztori a linken olvasható.
Harrier-12
hasegawastyle

Hasegawa stílus. Minden fényes és tiszta!
hasegawastyle
ECUADOR ARMY DHC-5 AAE502 1986

Van valakinek ecuadori színkártyája?
ECUADOR ARMY DHC-5…
AirlinersNetPhotoID286054

Bárányhimlő?
AirlinersNetPhotoID2…
f16browns

Az agyunk tudja, hogy az F-16-os szürke, de ha jobban megnézzük a 16-sról kivágott színeket fehér alapon, máris kiderül, hogy a képen barnák vannak!
f16browns
22453df36File0017

Frissen a gyárból, jelzések nélkül!
22453df36File0017
2000n_307

Kétszínű? Igen, de erről a képről nem könnyű eldönteni, hol a szürke és hol a zöld.
2000n_307
AirlinersNetPhotoID623456

Fényes vagy matt? Esetleg ez is az is? A felső szín fényesebbre "kopott".
AirlinersNetPhotoID6…
2009.06.26.
Utolsó módosítás: 2009.07.03.
Papp Levente (Levix)
Armada Makett Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
MoMi
2009.07.03. 12:53:17
Szia Levente!
No comment! *5-os a cikk!!
Nagyon szépen és kifejezően írtál.Várom a folytatást.
momi
Russell
2009.07.03. 13:40:02
Üdv!
Nekem is nagyon tetszik, mint az összes eddigi írásod. Tartalmas, de ugyankkor szellemes is. Pont az én "szám íze szerint". Várom a folytatást!

Üdvözlettel:
Russell
Szőkekapitány
2009.07.04. 11:14:06
Szia!
Gratulálok a cikkhez. Jól érzékelteted, hogy az esetek döntő többségében fölösleges kukacoskodás a színárnyalatokról vitatkozni.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció