Vásárlás az eBayen
Mivel egyre sűrűbben felmerülő kérdés, gondoltam leírom a tapasztalataimat, hátha segít valakinek. Tehát, vásárlás az eBayről. Én általában a német eBayt szoktam használni, mert az árszínvonalával is ki vagyok békülve, ugyanakkor a posta onnan bizonyult eddig a leggördülékenyebbnek, legolcsóbbnak. Én kamionokat szoktam onnan venni, ebben a témakörben a Revell és Italeri termékek olcsóbak, mint az amerikai oldalon, ott viszont az AMT termékeknek van nagyobb piaca, és jelentősen olcsóbb is. A posta viszont a tengeren túlról már elég jelentős tud lenni, ennek ára viszont nem igazán változik attól, hogy egy vagy több doboz makettet veszünk. Természetesen minden egyes vásárlásnál jó ezeket előre tisztázni, hogy ne érjen senkit meglepetés!

Az első képen balra különböző kereső opciókat láthatunk, míg középen az aukciót magát.
Az 1. helyre a kategórián belüli keresést megkönnyítendő írhatunk be. Például "AMT". Ekkor csak az AMT gyártmányú maketteket hozza fel a weblap.
A 2. helyen ár szerint szűkíthetünk. Ez szerintem makettvásárlásnál elég ritkán használt opció, ráadásul az 5. helyre kattintva ár szerint is rendezhetünk.
A 3. helyen sorrendben a következő opciók érhetőek el: új / használt / nincs megadva.
A 4. egy gyorsszűrő rendszer arra, hogy az összes ajánlatot látni akarjuk / csak az aukciókat (licitálásos rendszer) / vagy az azonnali vételeket akarjuk látni.
A 6. helyen látható oszlopra szerintem érdemes figyelni. Ez azt jelöli, hogy Pay-Pal rendszerrel is lehet fizetni az adott cikkért. Ez azért nagyon fontos, mert így jóval kedvezőbb a fizetés. Egyrészt az átutalásnál (Überweisung) a bankok a külföldre utalásnál akár 2-5000 forintot is elkérnek (ez bankfüggő, mindenkinek meg kell kérdeznie a saját bankját). Ezzel szemben a Pay-Pal-ért az eladónak kell fizetnie, anonim, ezen keresztül a hitelkártyánkra vonatkozó adatokat nem tudják lenyúlni, illetve értéktől függően visszaellenőrzik a vásárlást. Engem volt már, hogy egy amerikai hölgy felhívott, hogy ellenőrizze a Pay-Pal használatomat, és hogy mehet-e a tranzakció.

Ha rákattintunk egy adott termékre, akkor azzal kapcsolatban tudunk meg pontosabb adatokat. Ezt most két részre szedném. Először a képernyő aljával (ha legörgetünk) kezdeném, mert sok fontos infó van itt!

Az 1. részen a csomagküldéssel kapcsolatban kapunk informácókat: Verpackung und Versand (csomagolás és küldés): Látható, hogy mivel küldi az eladó, illetve elvileg az árat, de erre jobb rákérdezni szerintem. Az a biztos.
2. Rücknahmebedingungen: a visszavásárlás feltételei. Makettre ez kb. nem vonatkozik.
3. Einzelheiten zur Bezalung: fizetési feltételek. Zahlungsmethode, azaz hogyan fizethetünk (Pay-Pal, Überweisung azaz átutalás, Bezahlung bei Abholung: fizetés elhozatalkor. Ilyenkor sajnos nincs mese, el kell menni érte. Kauferschutz bei eBay: vásárlóvédelem. Maketteknél szintén nemigen kap szerepet.

A következő képen a vásárlást intézhetjük.
Aktuelles Gebot: jelenleg ennyi az ára. Érdemes tudni, hogy a legtöbb cikk, illetve a tapasztalt licitálók az utolsó 1 órában „esnek” neki, így ne lepődjünk meg, ha ebben az időszakan akár háromszorosára is felmegy az ára. Ésszel licitáljunk. Bár ha minden áron kell és telik is rá, nyugodtan be lehet írni már az elején nagy árat, az nem automatikusan íródik majd ki, hanem csak az aktuális legmagasabb árnál lesz 1 EUR-ral több automatikusan. Ha más is rálicitál, de kevesebbet a mi maximumunknál, akkor az általuk adott ajánlathoz adódik majd hozzá egy EUR és növekszik az Übersicht pontnál, hogy eddig hányan licitáltak (5.) erre kattintva megnézhetjük kik licitáltak eddig, és mennyivel. Itt az 5. menü alatt látszik még az, hogy mennyi idő van hátra az aukcióból. A Versand nach mutatja, hogy hova küldi el a cikket. Attól hogy ’nur nach Deutschland1 nem kell megijedni. Levelet kell írni s hátha. Volt olyan aki azt írta, bocs de nem, de olyan is aki csak kényelemből hagyta alapbeállításon a rendszert, és nem tudta mennyibe kerülne a posta díj. Utána megírta, hogy 17 EUR, ezek után licitáltam is.
3. Angaben zum Verkaufer: eddigi vélemények az eladóról. Érdemes figyelni rá.
4. Fragen zum Verkaufer: Kérdéseket tehetünk fel az eladónak. Szerintem mindig érdemes vele foglalkozni. Más nem egy „mennyiért küldenéd el Magyarországra?” kérdést, vagy pl ha több cikke is tetszik, akkor lehetne-e közösen küldeni őket. Én jártam már úgy, hogy az eladó visszakérdezett, érdekelnek-e a régi AMT kamionok, mert ép kiárulja őket. 11 doboz lett belőle...
6. Angebot beobachten: Az ajánlat figyelése. Időnként e-mailt fogunk kapni a cikk állapotáról, mennyinél tart a licit, mikor jár le. Ha licitálunk, és közben ránk licitálnak, akkor is kapunk róla e-mailt, hogy fölül licitáltak minket.
2. pontnál ha kínálunk arról kapunk egy megerősítő ablakot is.

Így elsőre ennyi, további igények alapján megpróbálom bővíteni a cikket, illetve várok hozzászólásokat. Illetve remélem, hogy ezek alapján más is kedvet kapott ahhoz, hogy az egyéb nagy cégekkel kapcsolatos tapasztalatát megírja (pl. Lucky).
főoldal
főoldal
fizetési feltételek
fizetési felté…
vásárlás
vásárlás
2008.12.02.
Imre Géza (exec)
Makettinfo Online Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Grande
2008.12.02. 21:17:45
Hiánypotló cikk - vagy cikksorozat első része :))! Szerintem érdemes folytatni a külföldi online boltoknál (pl. hobbyeasy, Luckymodel) történő vásárlásról, tapasztalatokról képekkel illusztrálva, belépéstől-regisztrációig-vásárlásig-fizetésig, kitérve a fontosabb, figyelmet követelő dolgokra (milyen kártyával lehet fizetni, szállítás, pénzutalás stb.) Így később minimális angol tudással rendelkezők (mint pl. Én) is megpróbálhatják a rendelést.
^Sunrise^
2008.12.02. 21:42:44
Sziasztok!

En is szeretnek belekostolni ujra a makettezes rejtelmeibe jo 10 ev kihagyas utan, ugyhogy vettem a batorsagot es a bankkartyat a kulfoldi rendeleshez. :) Amazon UK-rol szoktam rendelgetni ezt-azt es szimpatikus volt a gyorsasaguk a briteknek, igy makettezes teren is angol webshopot keresgeltem. Legfokepp mert angol harckocsit keresek. :)

http://www.modelsforsale.com/ cimu lapra akadtam ra, itt talaltam a kivalasztott peldanyu makettrol is keszleten levot (1:35 Tamiya, Challenger II, 1:35 Extratech - Photoetch for desert Tamiya Challenger 2).

Itt annyi a trukk egy altalanos vasarlashoz kepest, hogy nincs benne a vegosszegben a postakoltseg. Mielott feladnak a csomagot, kuldtek egy emailt amelyben valaszthattam, hogy milyen modon kerem a szallitast. Biztositas nelkul 5.40GBP, biztositassal 8.70GBP. Azt hiszem erdemesebb inkabb kicsit tobbet kolteni ra es biztositassal kerni, ne pont a mi kuldemenyunk ne erjen ide. :)

Lapjuk szerint Mastercard, Visa, Visa Electron, Maestro, stb. kartyakat fogadnak el, szoval nagy a valasztek a fizetesre, en Visa Electron tulaj vagyok, nem volt vele gond eddig.


Amazon UK-hoz egy kis szosszenet makettek kapcsan. Sajnos hozzank nem szallitanak a Toy/Games kategoriabol, ellenben a konyveik kozott rengeteg tipuskonyv szerepel es vannak koztuk meglepoen jol learazott darabok, erdemes onnan is szemeznie ha vki ilyenre vagyik.

Remelem tudtam segiteni egy kicsit.
Fóka
2008.12.02. 22:23:16
Nagyszerű, és tényleg hiánypótló cikk! Én utasszállító repülőgépek makettjeit gyűjtöm, azon belül is a régieket, és szinte nincs olyan ritkaság, amit ne tudtam volna megszerezni (pl. a teljes NDK sorozatot) - legfeljebb várakozni kellett egy kicsit, amíg egyik vagy másik tétel felbukkan. De azt hiszem, más kategória ritkaságai és régiségei is éppen így megtalálhatók - nemrég elcsábultam, és megvettem gyerekkorom egyik emlékét, a Jak-25 szovjet gyártású, meglehetősen elnagyolt makettjét.
mombasa
2008.12.02. 23:00:52
Sziasztok4

Én a hobby-easyről ejtenék pár szót. korekt társaság a fönökük Daniel Chiou, valmiért kedveli ráadásul a magyarokat.Minden megtaláható náluk ami makett -kiegészítő-irodalom.Mastercard, Visa, Visa Electron az alap. Lehetséges bankközi átutalás de ez macerás mert amig nem érkezik meg az átutalás áll az egész.Ja és jóval drágábbak a transzferek.A nagyszerű dolog az egészben mindenki az országának megfelelő pénznemben vásárólhat, tehát én forinért az árak kiírják forintban.így nincs átváltogatás 1-2 ezer forintokat lehet sporolni. 10 napon belül minden megjön. Tény nem mindig frissítik a raktárkészletet előfordúlt már , hogy fizettem de vissza jött egy emil sajna nincs raktáron.Nem kaszálnak felteszik a kérdést levegyék a pénzt és vársz ebben az értékben de mást vagy nem veszik le a pénzt és kiértesítenek mikor jön az áru.Ez meglepő lehet mert ha megjött már veszik is lea számládról akinek sok nem tűnik fel 5 ezer forint akinek nincs az hátast dob de egyszercsak itthon a makett.ÍMeglepően olcsók a távolkeleti makettekek és fotómaratások nem akarom most felsorolni, de egy Tamiya T-34nek most 2500 Ft az ára.
Hát ennyi róluk.
mombasa
tyimosenko
2008.12.02. 23:31:21
Hello!

Szerintem óriási lehetőségek vannak a netes rendelésben. Ha valaki belekóstol, kis túlzással soha többé nem vesz itthon makettet, tekintve az arcpirító itthoni árazást és választéknélküliséget. Én is az angol oldalakat tudom ajánlani.
Bár az amazon UK-n keresztul ugy tudom nemhogy makettet, de semmit mást sem kuldenek Magyarországra. Ez az Amazon UK politikája. Nem tudom Sunrise-nak hogyan sikerült onnan venni. Gondolom nem ide küldette. Rengeteget használtam már, de nem itthonról. Talán az amerikai Amazonon egyesek hajlandóak ide is postázni, mintha találkoztam volna ilyennel.
Az ebay-en a Hong Kong-i makettboltokat ajánlom. Az itthoni töredéke a Tamiya, Dragon makettek ára és még úgy is jóval olcsóbbak, hogy a postaköltség a makett árával egy nagyságrendű. PayPal számla kell.

üdv.
^Sunrise^
2008.12.03. 00:27:46
tyimosenko:

Amazon UK-rol mar nyar ota rendelek folyamatosan DVD-ket, baromi gyorsak (hetvegen rendelek, kov. heten csutortokon mar jon a postas) es siman szallitanak magyarorszagi cimre, nekem is hazhoz jon a csomag.
Nem mellesleg azert preferalom az angolokat, mert a GBP arfolyama nem ugralt annyit az elmult honapokban mint az euro vagy a dollar.
KossuthLajos
2008.12.04. 02:38:00
Exec!
Nem tapasztaltad, hogy pl. az angolszász e-bayhoz képest nagyon kevesen használják és fogadják el a paypalt, ami pedig a vásárlónak egy nagyszerű dolog? Én ezért vásárlok inkább az amerikai, kanadai és angol e-bayról.
exec
2008.12.04. 06:28:42
KossuthLajos,

szoktam nézegetni, de erősen változó. Van amikor nagyon kevés a Pay-Pal-os, van amikor elég sok. Aztán van olyan is, akinél már visszatérő kuncsaft vagyok, kinézem eBayen, aztán írok neki mailt és megoldjuk.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció