Víz elkészítése 1/700-ban
Pintér György - Múzeumi krimik A hajómakettekhez sokféleképpen lehet vizet készíteni. Én most egy viszonylag egyszerű módszert szeretnék bemutatni a kedves olvasóknak.

A műanyag vagy fa alapot fessük le sötétkékkel vagy sötétzölddel.Azután vágjunk ki hozzá egy katedrálüveget. Ennek a sima felét fessük le világoskékkel vagy világoszölddel, attól függően, hogy az alapot milyen sötét színnel festettük. A sima felet ragasszuk össze az alappal, a recés oldalt pedig fessük át híg világoskékkel. Száradás után kenjünk fel egy vékony réteg szilikont, a hajó helyét kihagyva. Ebből a szilikonból formázzuk meg a hajó által keltett hullámokat is, egy-kettőt akár már ki is festhetünk fehérrel. Száradás után ragasszuk be a hajót, majd szilikonnal tömítsük el a hajótörzs és az alap közti réseket. Végül fessük meg fehérrel az összes hullámot.

A módszer hátránya, hogy az üveg recéi olyan kicsik, hogy csak 1/700-as méretarányú hajókhoz jó, és csak nyugodt vizet lehet vele imitálni.
A mellékelt képeken pedig a hajó még nincs a helyére ragasztva, ezért nem látszik a fentebb írt tömítés. A hullámok sincsenek teljesen kifestve.
1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
2013.05.12.
Sebestyén Gábor (Sebi), Pécs
Armada Makett Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Israti71
2013.05.15. 21:26:40
'Sztamindenit...de jól néz ki!
Gratulálok.Már ebben az állapotban is nagyon tetszik,milyen lesz akkor teljes pompájában...?:-)
Üdv:D.A
Mekett
2013.05.15. 22:19:21
Szép, főleg az orrhullámok tetszenek!

Sebi!
Arról nem készítenél egy leírást, hogy milyen hullámokat keltenek a hajók, mire kell figyelni ezek kialakításánál? Irányuk, méretük, honnan indulnak, stb.
Luthor
2013.05.16. 15:45:34
Szia, Sebi! Szakmai ártalom, de a "katedrál-üveg" kifejezés számos "átlátást gátló" típus összefoglaló neve. Kis hazánkban legalább 30-40 fajtája kapható (már aki tudja, hol keresse), ezért szerencsés volna a típus nevét is megadni.
Bár a sziló elég sokat takar belőle, azt mondanám, hogy "felhő (klein)" v "gríz (crepi)", előbbi kicsit nagyobb, úgy körömnyi "hullámokkal", utóbbi egész sűrű, apró mintás üveg.
Az eljárás ettől függetlenül használható, és ha egyszer már valaki belejön a szilóformázásba, üveg se fog kelleni alá.
Sebi
2013.05.16. 21:53:36
Szia Luthor!

Köszönöm az észrevételt. Szóval, ha valaki keresné üvegesnél, ez egy fehér grízes katedrálüveg.
De mondjuk túl nagyot nem lehet tévedni, mert egyedül ennek az egy fajtának vannak ennyire apró hullámmintái. Tehát, ha az üveges eléd is tenne 30-40 mintát, szerintem egyből észrevennéd mi kell. Persze kétségtelen, hogy könnyebb úgy vásárolni, ha nem kell sokat magyarázkodni.
Egyébként igen, szilóból is lehet vizet csinálni. Csak kell egy színezett, ami a mélységet imitálja és egy átlátszó, ami a fedőréteg lesz. Amennyire tudom (és ez nem feltétlenül a reklám helye), a wargames-ek árulnak többféle kék és színtelen vizet.
Luthor
2013.05.26. 07:29:03
Jaja... a Vallejo művizek: Still Water (állóvíz) és Water Effect (hullámzóshoz). Jófajta stuffok.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció