Páncélvadász

Waffenträger Pak-44 12,8 cm

1:35, Trumpeter, Academy
Sok évvel ezelőtt az interneten való böngészés során akadtam rá egy képre,amelyen egy Királytigris és egy Pak-44 páncéltörő ágyú szerelemgyermeke szerepelt,egy "Krupp Vorschlag Pak 44 auf Koenigstiger Fahrgestell". Abban a pillanatban tudtam,hogy ő lesz az igazi,ezt meg kell építenem valamikor.Az évek teltek és végre olyan szintet értem el,amikor már nyugodtan bele mertem fogni egy ilyen mértékű összeolvasztásba.A téma adott volt és a piacon is kint voltak a szükséges makettek.
Az elmúlt pár évben elkapott a Panzer 1946 láz,a fiktív háború gondolata,így egyre több makettet készítek a témában és egyre több gondolat születik a fejemben velük kapcsolatban.

2015 nyarán végre sikerült beszereznem a két készletet.A jármű alapját az Academy új Királytigris készlete nyújtotta,a fő fegyverzetet a Trumpeter Waffenträger Pak-44 Krupp 1 készlete biztosította.
Azért is döntöttem az Academy készlete mellett,mert igaz,hogy minőségibb és precízebb készletek is akadnak nála,de megnyerte a tetszésem a keskeny szállításhoz használt lánctalp és a kései gyártmányú harckocsi,nem mellesleg kíváncsi is voltam,hogy mit produkál mostanság a gyártó.A dobozban egy hellyel-közzel szépen kimunkált makett lapult,amin sajnos akadtak bosszantó dolgok,mint a harckocsi felépítményre öntött sárvédő és az alatta található,nagyjából 10 darab,kör alakban elhelyezett csap,melyet nyilván az alkatrész áthúzásához használtak a gyártás során.Ez nem is lett volna akkora probléma,ha kicsivel hozzáférhetőbb helyen helyezik el.Másik nem elhanyagolható probléma a páncéltest illesztéseinél a hiányzó (vagyis inkább az alig kimunkált) lángvágott felületek hiánya és a gyenge hegesztési varratok,de szerencsére ez könnyen orvosolható hiba.
Az alváz építése viszonylag gond nélkül zajlott,viszont a lövegtorony kialakítása és a harckocsiágyú elkészítése már annál bajosabb volt.Sajnos a Trumpeter ezen készletében is előkerült ugyan az a hiba,mint a Waffenträger Pak-43-nál,a löveg elcsúszott illesztése.A lövegbölcsőnél sajnos nem csak az illesztési vonal látszott,hanem az is,hogy nincs egybefüggő vízszintes felület.A hozzáférhetetlenség és az ott elhelyezkedett csavarok/szegecsek miatt eléggé meggyűlt a bajom a tömítéskor.
Összességében talán a lövegtorony kialakítása okozta a legnagyobb gondot,mert törekedni kellett egy viszonylag reális kialakításra és figyelembe kellett venni az esztétikai szempontokat is.Mivel dokumentációkra érthető módon nem lehetett számítani,ezért egy műszakilag talán megfelelő elrendezést készítettem (ami persze egyáltalán nem biztos,hogy valójában működőképes lehetne).Az oldalsó páncéllemezeket 1 mm-es sztirol lapból készítettem,míg a padlólemez 0,5 mm-es lapból készült,ami alatt egy íves megerősítés található.
A lőszertárolók kialakítása is egy kisebb elmebaj volt,mert sehogy se akart összeállni egy tetszetős kép...Az első gondolat egy szögben megdöntött hüvely tároló volt,de azok mennyisége és a lövedékek elhelyezése a helyhiány miatt nem volt megoldható.Végül a képeken látható,függőleges megoldást választottam.
A festésnél próbáltam egy egyszerű és gyors kamuflázst megvalósítani,hogy kicsivel egyedibb legyen és hűebb a fiktív 1946-os harcoknak-nem mellesleg idő szűkében is voltam.
A festéshez Ammo illetve AK-interactive festékeket használtam.Nem titkolom,én csalódtam a festékekbe,mert teljesen új technikát igényelnek,mint amit eddig használtam (Revell).Viszont elmondhatom,hogy ennél a makettnél jó élményként éltem meg a festést,mert szinte egyáltalán nem kínlódtam a festésnél.

Természetesen sok hiba akad rajta,mert van még mit gyakorolnom az új termékekkel (festékek és pigmentek) és a technikákkal,de összességében én meg vagyok vele elégedve.
A makett a 2016. szeptemberében megrendezett békéscsabai makettversenyen mutatkozott be először.
2
2
Kezd alakot ölteni a jármű
Kezd alakot ölteni…
1
1
3
3
4
4
5

A küzdőtér kialakítása.Teljesen nem vagyok megelégedve vele,mert üresnek találom és a kopások se lettek szépen kialakítva.A padlólemezre terveztem bordáslemezt,de idő és anyaghiány miatt nem sikerült megvalósítani.
5
6

Rádió és a lőszeres hüvelyek.A rádió vezetékezésénél elmaradtak a leszorítóbilincsek,de szerencsére orvosolható a probléma.
6
7
7
8
8
9
9
2016.11.05.
Utolsó módosítás: 2016.11.06.
rohamkukac
Makettinfo Online Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
TAMÁS78
2016.11.06. 12:26:50
Szia Péter!
Csekély műszaki ismereteimmel egyáltalán nem vagyok meggyőződve róla, hogy ez így működőképes lenne, de mint makett, nagyon tetszetős és inspiráló munka. Gratulálok!
Tamás
rohamkukac
2016.11.06. 12:35:01
Szia Tamás!
Köszönöm az elismerő szavakat!Egyetértek Veled,műszakilag szinte 100%-ig biztos,hogy működésképtelen lenne.Nagyon sokat gondolkoztam azon,hogy vajon hogy működne így a toronyforgató mechanizmus,de sajnos nem sikerült megtalálni a tökéletes megoldást,így ez maradt.Talán majd egy újragondolt változatban sikerül reálisan megvalósítani.
SSZABI
2016.11.06. 13:00:19
Szia!
Nekem tetszik az elgondolás és a kivitelézése is. Az egyik Promodellben is volt valami hasonló 1:48-as kivitelben. A Tiedet láttam a versenyen is, ott is jól festett. Egyébként az Ammo/AK festékekkel nekem is meggyűlik mindig a bajom...

A következőket ne vedd kritizálásnak, csak pár dolog eszembe jutott a képek alapján. A torony hátsó része szerintem nagyon rálóg a ventilátorokra, a padlólemez sincs megemelve ami lehet rontaná a motor teljesítményét is akár (bár nem vagyok műszaki ember, szóval...). Valószínűleg a bevetések során kijött volna, hogy a küzdőtér padlója túl sima, így csúszásgátló lemezből készítenék a következő sorozatot (a meglévőket gondolom a fronton alakítanák át). Illetve, az első eső után gyorsan kis füleket hegesztettek volna a torony lemezeinek külső részére, hogy ponyvát lehessen rá felhúzni. És valamilyen szinten kellene, hogy legyen lezárása is, minimális védelmet nyújtva a kezelőknek a kézi fegyverek ellen, ezt szintén tábori körülmények között pótolhatják majd.

Arra azért kíváncsi vagyok, hogy mire építed rá a készlet eredeti tornyát?

Üdv!
rohamkukac
2016.11.06. 13:24:26
Szia Szabi!
A motor szellőzése tényleg romlott ezzel a toronykialakítás miatt,tényleg emelhettem volna rajta még egy kicsit.Tervbe volt véve,hogy majd valamilyen bordáslemezt készítek hozzá,csak nem sikerült megfelelő alapanyagot találnom hozzá és az idő szűke miatt úgy döntöttem,hogy nem kerül rá,viszont majd pótolni szeretném.Gondoltam rá,hogy a torony hátsó részét egy,a Nashornhoz hasonló kialakítással fogom lezárni,de végül arra jutottam,hogy ez jobban tetszik.

A készlet eredeti tornya jelenleg darabokban hever,egy gyárudvarban lévő,festésre váró tornyot szeretnék majd elkészíteni.A Waffenträger alvázát viszont majd egy a BMP-hez hasonló lövészpáncéloshoz akarom majd felhasználni,csak még nem formálódott ki teljesen az elképzelés.
romsitsa
2016.11.07. 21:16:21
A kivitelezés szép lett. Realizmus szempontjából nem látom a konstrukció előnyét a Jagdtigerrel szemben. Valami létra/fellépő kellene valahova, mert a legénység ekkorát nem tudott ugrani.

Üdv

Á
tank
2016.11.09. 11:55:44
Hello!Tetszik,szép a forma,szép a festés annyit jegyeznék meg hogy kicsit a küzdőtér belseje picit puritán!Legalább trepnit raktam volna meg egy két személyes tárgyat...
rohamkukac
2016.11.09. 15:33:02
Szia!Köszönöm!
A küzdőtér belseje szerintem is üres,gondolkoztam rajta,hogy rakok az oldal lemezekre egy-egy MP-40-es géppuskát vagy gránáttartót,de a végén inkább hanyagoltam,mert nem sikerült dűlőre jutnom velük kapcsolatban.

Romsitas!
Előnynek mondanám az egyszerűbb és olcsóbb gyárthatóságot és a könnyebb súlyt a Jagdtigerhez képest.Viszont még mindig egyetértek a ténnyel,hogy nem realisztikus/életképes a kialakítás.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció