Wankel Engine

Wankel Engine

1:4, Esci-Ertl No.3400
Pintér György - Múzeumi krimik Mi is az a Wankel-motor: Rotary Engine - Forgódugattyús

"Működési elv: egy ovális házban (nevezzük hengernek) a háromszög alakú rotor (nevezzük dugattyúnak) excentrikus köröket ír le, miközben tengelye körül is forog.
A dugattyú mozgásának eredményeképpen a hengerben három, egymástól elválasztott kamra jön létre, ahol a robbanási folyamat történik. A henger falában kialakított szívó és kipufogó nyílásokat maga a dugattyú nyitja, illetve zárja, feleslegessé téve a szelepeket és a vezérlőműtengelyt. A dugattyú 360 fokos fordulatára három munkaütem jut, a főtengely is hármat fordul. Így érhető el a magas, 9000/perces fordulatszám, miközben a dugattyú csak 3000-et pörög. A Renesisben 180 fokos fáziseltolódással két, egyenként 654 köbcentiméteres kamrát alkalmaznak, így a motor szinte teljesen rezgésmentesen működik. A Renesis motor egyszerű felépítése kevesebb alkatrészt igényel, kisebb a meghibásodási lehetőség, csekély a tömege, és 34 cm-es magassága miatt szinte bárhova beépíthető.
A Nemzetközi Motortechnika című amerikai újság ötven tagú szakújságírókból álló zsűrijéből 44-en a Mazda Renesis motorjára szavaztak az Év Motorja megválasztásakor. A kis erőmű, amely EURO-4 minősítéssel rendelkezik, nemcsak kategóriájának első helyét szerezte meg, hanem az év legjobb új motorja címet is."
Idézet: www.hetek.hu/index.php?cikk=40290

A makett:

A doboz felbontása után rögtön szembe tűnik, hogy az átlátszó alkatrészek piszok vastagok, és az öntőkeretről való leválasztásuk is nehézkes feladat. Én orvosi "műtős" szikével választottam le az alkatrészeket, ezzel nem repedezett meg. A többi öntőkeret sötétkék színt kapott, ami nem igazán felhasználóbarát, alapozni mindenféleképpen kell.
A festésnél teljesen mást szint alkalmaztam, mint amik meg vannak adva, de így jobban néz ki.

Az átlátszó alkatrészek összeragasztását első lépésként a Humbrol Clear Fix-szel végeztem, de az elég súlyos alkatrészek miatt nem adott kellő merevséget, ezért a Revell tűs ragasztóját használtam hozzá, szerencsére nem oldotta meg a műanyagot, mert a ragasztó felhordása után vártam egy kis időt, így a káros gőzei kiszáltak belőle. Ezek után már nem nagy kaland összeállítani a makettet. Bizonyos nem látható helyeken még Super Bond pillanatragasztót is használtam, ez ugyanis nem gőzöli be a műanyagot, ha vékonyan alkalmazom.

Az egész makett összeépítése nem igényel néhány óránál többet. De a reszelőre sok szükség lesz a sorják eltávolítására, mert az akad a maketten.
Kezdő makettezőknek nyugodt szívvel ajánlom.
1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
2008.01.06.
atya2001
Makettinfo Online Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció