Westland Lynx X

Westland Lynx X

1:72, -
A típus: A Lynx az 1960-as évek gyermeke, ám azóta sok fejlesztést megélt, és ma is csapatszolgálatban van. 1984-ben egy elég izmos fogyókúrán átesett géppel felállították a helikopterek sebességi világrekordját(400 km/h), ám ez nemrégiben megdőlt, a Sikorsky X-2 es kísérleti gép által (463 km/h). A helikoptert bár már elég öreg, még csapatszolgálatban tartják, bár a Merlin már kezd bizonyos területeken a babérjaira törni, de minthogy a Királyi Légierő(RAF) elég nagy válságban van(5000 embert kell elbocsátaniuk, nem lesz F-35B csak C, Harrierek kivonása,stb), és bár helikoptereknél nem nagyon spórolnak, sőt az állományt növelik(ch-47 Chinook,stb...), de gondoltam, a Lynx még így is egy nagyszerű gép(pl.: tud háton repülni), és akár tovább is fejleszthetik.Itt kell megjegyeznem, hogy eredetileg ,nem ezért építettem ezt a fiktív változatot, de erre majd később visszatérek.

Építés.: A makett viszonylag egyszerűen megépíthető, (itt megjegyezném, hogy bár régi szovjet kitről van szó, a makettantikvár oldalán még láttam a dobozt :D) nem nagyon bonyolult, habár én tettem érte, hogy az legyen. Igazából alapvetően egy fontos hely van ahol be kell avatkozni, ezek pedig a hajtómű beömlőnyílásai. Itt ugyanis be lehetne látni a gépbe, amiben semmi sincs.(nálam van, de ezt majd később...vicces lesz, mármint nektek)Ide egy műanyag lapot raktam be, ami egész jól kitakarja a rést.Itt jön a vicces momentum. egy ideig félreraktam a gépet,(a törzsfelek már egybe voltak) de nem találtam a hátsó farokrotort. Emlékeztem, hogy levágtam az öntőkeretről, sokat kereste mis, de nem találtam. Úgy gondoltam, átalakítom a farokrészt úgy, mint a McDonald-Douglas Md 500n típusán is látható. Itt ugyanis a hajtómű forgatónyomatékának kiegyensúlyozására nem farokrotort használnak, hanem egy belső turbina levegőt fúj ki a farokrész oldalain. Két régi alkatrész felhasználásával imitáltam ezt. Jött a festés. Először szürkéset szerettem volna, de ezt aztán matt feketére változtattam, mondván különlegesegységekéjszakaihalkszállításaazerdőközepéreaholnemakadbeleafarokrotorafaágbamertazugyenincs missziókra terveztem. Festés közben vettem, észre, hogy a modellben zörög valami. Nem értettem, de egy ideig békén hagytam(itt már festve volt az üveg is, egyébiránt abból a célból, hogy ugye képernyőkkel repülnek, hogy kívülről azt a kevés fényt se lássák), azonban egyre jobban furdalta a kíváncsiság, ezért lekapartam a szélvédőről a festéket, és lássatok csodát, a farokrotor ott volt benne! Hogy hogy raktam bele anélkül, hogy észrevettem volna, rejtély, de a lényeg, hogy szerintem így jobb is lett. Majd elfelejtettem, egy kis hiba még volt a készlettel, mégpedig a farokrész és a törzs csatlakozásánál kellet sokat tömíteni. Egyébként jó kis kitt ez, öröm volt vele dolgozni.
Westalnd Lynx X
Westalnd Lynx X
Westalnd Lynx X
Westalnd Lynx X
Westalnd Lynx X(farokrész)
Westalnd Lynx X(…
Westalnd Lynx X
Westalnd Lynx X
2010.12.21.
Utolsó módosítás: 2011.04.16.
Farkas_Máté
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Marcell 0708
2011.01.05. 17:52:22
Üdv!
Nekem egy gondom lenne vele: az üvegek nem nagyon látszanak üvegnek.

Egyébként nekem is van egy ilyen eltűnős történetem:
Egy Panzer IV-est építettem amikor eltűnt a köténylemezt tartó elem. Amikor egy megfaragott gyufaszálat odaragasztottam akkor találtam meg az asztalon az elemet...
Farkas_Máté
2011.01.06. 21:33:49
Nos igen, azt ezek szerint elfelejtettem leírni(pedig akartam sorry) leírni a cikkben, hogy az ablakok befestésével az volt a célom, hogy a teljesen üres belső teret kitakartam, kerettörténetnek pedig azt találta mki, hogy képernyőkkel repülnek a lehető legjobb rejtettség érdekében(mint a legújabb f-18-okon.
Luthor
2011.02.20. 01:28:55
Ha legalább egyszer elolvastad volna a saját "cikkedet", mielőtt válaszolsz, akkor láthattad volna, hogy beleírtad. Sok egyéb "okosság" mellé.
Farkas_Máté
2011.02.20. 11:04:42
Elolvastam vazeg, ne bosszantsál fel, figyelemzavaros vagyok oké?! Direkt elolvastam, hogy ne írjak hülyeséget. Nem jött össze. Biztos átsiklottam azon a soron. Le lehet szállni rólam. Olvasol Promodellt? A mottót ajánlom figyelmedbe!( ez persze nem zárja ki az építő kritikákat, hanem az ilyen köcsögözést, mint amit te művelsz) Egyébként megnéztem cikkeidet, te körültekintőbben írsz, a képeid is szebbek, nyílván tapasztaltabb modellező is vagy nálam, ezért jobban esett volna mondjuk egy két tipp, hogy min javítsak, vagy mondjuk, hogy fotózzak. Többet segítettél volna vele.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció