Yak 38, az orosz harrier

Jakovlev Jak-38 Forger

1:72, Kangam No.7122 (2002)
Pintér György - Múzeumi krimik Ki ne hallot volna a Harrierröl? Amely még repülönapjainkon is nemegyszer elkápráztattott hozzáértőt és laikust egyaránt. Ugye már te is láttad repülni? Na ugye.. Sokszor tévesen úgy mutatták be a világ egyetlen helyből felszálló... De mi tudjuk, hogy nem. :) Igaz az orosz testvérének a harci potenciálja sokkal mérsékeltebb, lehetne itt ismertetni. De nem az a lényeg. Maga a gép, szép és kuriózum a maga nemében. Makettváltozatára 2006-ban akadtam egy nagyon barátságos légkörü makettbolban, Érsekújváron.
Mai napig nem felejtem el, mikor a magyar különítmény megszállta a boltot, majd az eladók előzékenyen még a pult mögé is beengedtek. Ott akadt kezemügyébe ez a készlet. Jé nézzék csak? Kangam, hát az meg mi? Belepillantva, meglepő felületkidolgozás, szemre korrekt méretek, korrekt megmunkálás, átszámolva 2000 ft... Szépek az átlátszó részek, a fegyverzet is korrektül néz ki, habár a rakétavezérsíkok elég "markánsak"... Persze, hogy kötelező darab. Már akkor is irigykedtek rám a többiek.. Pláne mikor megtudtam, hogy ezt a típust ezen kívül még az A-modell gyártja, sokkal-sokkal elnagyoltabb formában. Akkor jöttem rá, hogy igazi kuriózum. Aki véletlen belebotlik, ne legyen rest.. Vegye meg, mert a sok F16, Me109, F14 mellet az egyediségével kirí a sorból..
DSCN5339
DSCN5339
DSCN5333
DSCN5333
DSCN5334
DSCN5334
DSCN5335
DSCN5335
DSCN5336
DSCN5336
DSCN5337
DSCN5337
DSCN5338
DSCN5338
2007.12.08.
ati27
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Altengernagy
2011.08.20. 23:29:05
Szép értékelés! Ez a gép a egyike azon modern gépeknek amelyik tetszik... sajnos ez is egy "nemesis" gép, így hívom azokat a gépeket amelyeket bár több cég is kiadott, egyik készlet sem elég jó önmagában...
Kezdődött a sztori a Tsukuda japán céggel, mely kiadta ezt az öntőkeretet, kifinomult részletes, semmi sorja, vésett panel, stb. Csakhogy... az eredeti gépre csak messziről hasonlít :( A matricák nagyon szépek, pontosak stb... dehát. Mint azt megszoktuk, a Fujimi és a Hasegawa régi készleteitől, a szovjet géptipusokkal nem tudtak mit kezdeni, hiába a csúcstechnika öntés és szép csomagolás...
És, akkor jött a Revell, jól bevett szokása szerint megvette ezt a készletet, NEU-ként sokkal csúnyább dobozban, gyengébb minőségű matricákkal, szines rajzok nélkül. Ezután, a változatosság kedvéért, a Kitech kínai cég következett, majd a Kangnam szintén kínai, vette át a sok évtizedes készletet. Közben jelent meg az Amodel ócseny-ócseny short-runos készlete, amely hajszál pontosan olyan mint az eredeti, de az ember a haját tépi ki mire kihámozza a sorjából, összeilleszti, csiszolja, (esetleg belsőt gyárt hozzá...) és találgatja hogy ugyan honnan milyen festést alkalmazzon, mert a 3 festés egyike sem a régi tengerkék gép... De hát ez egy ilyen gép, nem szabad kihagyni! Szerintem összerakok mégegyet nemsokára, másik festéssel.. :)
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció