Antonov An-72 P

Antonov An-72P Coaler

1:72, Toko
Pintér György - Múzeumi krimik A makett bárki szívét megdobogtatná, aki a keleti típusokkal foglalkozik. Ez egyrészt a típus különlegességének - és szépségének -, másrészt a készlet által okozott meglepetéseknek köszönhető. A doboz a 25 éves gép katonai változatának kicsinyített mását rejti. A makett nem tartozik a kisebbek közé a maga majd' 40 cmes hosszával és széles törzsével. Szerencsére a szokástól eltérően a részleteket nem hanyagolták el a méret növekedésével. Az egyik komolyabb hátrány az, hogy a panelvonalak pozitívak és néhol kissé vastagok is. Ellenben szépek, viszonylag pontosak, bár egy-két helyen ezek is kezdenek eltűnni... Az öntőszerszámok már kissé elhasználódhattak, mert itt-ott hártyát is találtam, de a makett felülete mentes az öntési hibáktól.

A maketten ki lehet nyitni a hajtóművek burkolatát, a radarborítást és a rakteret. A hajtóműveknél nincs szükség komolyabb feljavításra, csak pár csőre. A radartér már kissé nehezebb feladat elé állítja a vállalkozó kedvűeket, mivel a mutatós radartányéron kívül mást nem mellékelnek ide. A raktér viszont egyszerűen csodás. Az összeállított rakteret egy csőként lehet behelyeznia törzsbe, így sehol sem maradt megmunkálatlan felület, ami a rakterek rákfenéje egyébként. A raktér oldalai (valamint a plafon és padló) szépek, de berendezésként nem sokat kapunk, csak két padsort. Akinek van a belsőről irodalma, az bátran láthat a berendezésnek, mert könnyen és sokat lehet belőle kihozni. A pilótafülkével hasonló a helyzet. Kapunk üléseket, matrica-műszerfalat, egy kezelőpultot és botkormányokat. Ennek érdemes nekiesni, ha valaki kényes erre a részre. Erről szerencsére több képet is lehet találni a világhálón. Az olalsó ajtó és a rakodóajtó hátul ki vannak vágva, tehát elég nyíláson lehet majd belátni. A rakodóajtó szép, a rámpákat is mellékelték, de sajnos félig játékot akartak csinálni a gyártók... Az ajtó mozgatható a maketten, egy sínen lehet hátracsúsztatni a farokrész alá. Ez még nem lenne baj, de egy oda nem illő hosszú nyílás tátong a farok alján, ahol a sín fut... A csűrők és a magassági kormányok is kitéríthetőre készültek, de ezeknél nem olyan nagy gond a nyomok eltüntetése.

A hajtóművek nagyon mutatósak a kész maketten, sajnos a sugárfékek nem nyithatók meg :( A másik negatívum, hogy az első kompresszor-fokozat lapátsora folytonos felületként lett kialakítva, harmonikaszerűen. Ezt feltétlen érdemes házilag utángyártani, mert egy vékony fémlemezből minden nehézség nélkül pótolható.

A robosztus futóművek aknáiban is lehet feljavítanivalót találni, de nem szükségszerű. A kerekekre gumiból készítettek abroncsokat, amiknek szép a mintázata, de a körív mintha kissé szögletesbe menne át - ne tévesszek meg senkit, ez nem igazán látszik, de a kényesek el is tűntethetik.

A makettre aggathatunk két bombát, vagy két rakétablokkot is. Ez utóbbiak csövei Revellt megszégyenítő minőségűek.

Az átlátszó alkatrészek vastagabbak a manapság megszokottnál, de szépek és gyakorlatilag torzításmentesek.

Az összeállítási útmutató világos, részletes, s rendkívül tetszetős, köszönhetően a számítógépes grafikának.

A matricaíven egy "szovjet-orosz" és egy ukrán példány jelzéseit találhatjuk. Viszonylag sok egyéb jelzést és stencilt is mellékeltek, amelyek viszont nem tudom, mire lesznek elegendők egy ekkora makett esetében. A matricák szépek, pontosan nyomottak, bár lehet, hogy a "láthatatlan" részek felfénylenek majd.

A készlet előnyei: a rendkívüli részletgazdagság, vagy a feljavításra érdemes részletek gazdagsága. Mindezt öt nagy és öt kisebb kereten. Jó diorámalehetőségek. Még a földi kiszolgálás néhány kellékét is mellékelték (vontatrúd, létrák). A hátrány: a panelvonalakat érdemes felkarcolni, bár rengeteg van belőlük a részletgazdagság jegyében.
dobozfedélrajz
dobozfedélrajz
Összeállítási útmutató 1. oldal
Összeállítási útmutató 1. oldal
Összeállítási útmutató 2. oldal
Összeállítási útmutató 2. oldal
Összeállítási útmutató 3. oldal
Összeállítási útmutató 3. oldal
Összeállítási útmutató 4. oldal
Összeállítási útmutató 4. oldal
Összeállítási útmutató 5. oldal
Összeállítási útmutató 5. oldal
Összeállítási útmutató 6. oldal
Összeállítási útmutató 6. oldal
Összeállítási útmutató 7. oldal
Összeállítási útmutató 7. oldal
Összeállítási útmutató 8. oldal
Összeállítási útmutató 8. oldal
matricák
matricák
2004.11.20.
Utolsó módosítás: 2007.11.20.
Mekett
Makettinfo Online Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció