A torony

A bal oldalon látszik, hogy a kapaszkodókat ilyen "izék" hivatottak megjeleníteni, illetve a hátrafelé tüzelő géppuskák (dakka-dakka). :-)
Ezeket inkább eltávolítottam, a kapaszkodókat később rézdrótból pótoltam.
A torony
A bal oldalon látszik, hogy a kapaszkodókat ilyen "izék" hivatottak megjeleníteni, illetve a hátrafelé tüzelő géppuskák (dakka-dakka). :-)

JS-7
Vissza a cikkhez Előző kép Vissza Tovább Következő kép
A sárhányó levágva

A sárhányókat fűrészpengével és szikével levágtam (a képen a bal oldaliak még megvannak).
Sajnos az ezt követő tömítés/csiszolás áldozatai lettek a háromszög alakú paneleken lévő szegecsek, ezeket nem sikerült pótolnom.
A sárhányó levá...
A torony belsejében a hátrafelé néző géppuskák mélyedéseit Milliputtal töltöttem ki
A torony belsejében...
A torony

A torony
Emelőhorgok

Bal oldalon látható, hogy a tornyon az emelőhorgokat tömören adja a készlet. Ezeket fúróval és szikével igyekeztem hihetőbbé tenni (jobb oldalon).
Emelőhorgok
Csőszájfék

A csőszájféken is megcsináltam a furatokat. Bár a képen nem látszik, vékony injekciós tűvel kifúrtam a páncéltest oldalain lévő géppuskákat is.
Csőszájfék
Célzóberendezés

Kifúrtam a koaxiális géppuska csövét, valamint a célzóberendezés nyílását is.
A torony öntött felületét extra híg ragasztóval higított Tamiya tömítővel alakítottam ki (ezt száradás után 2000-es csiszolószivaccsal finoman áthúztam).
Célzóberendezés
A kész torony alapozás előtt
A kész torony...
Vontatószemek

A jobb oldalon látszik, hogy a vontatószemeket tömören kapjuk. Ezeket kifúrtam, és oldalról összenyomva próbáltam valami hihetőbb formára igazítani.
Vontatószemek
Meghajtókerekek

Bár a meghajtókerekeket eleve hiányos fogazattal adják, én még egy-egy fogat leszedtem, a biztosabb illeszkedés miatt (úgy sem látszik a végén).
Meghajtókerekek
A páncéltest elején kellett tömíteni, csiszolni

A lángvágott felületet szikével karcoltam be, illetve igyekeztem megjeleníteni a páncéltest vastagságát is.
Az eredetileg tömör fényszórót kimartam, az üvegét bőrlyukasztóval vágtam ki átlátszó fóliából (az csak a festés után került beragasztásra).
Annyi még, hogy később a páncéllemezek felületét (már ahol hozzáfértem), Tamiya híg ragasztóval hígított Tamiya tömítővel "dolgoztam meg", hogy a hengerelt lemezek felületét utánozzam.
A páncéltest elej...
Hordók

Az póttartályok oldalait nehéz lett volna eltömíteni, ezért szintén bőrlyukasztóval vágtam ki vékony sztirol lapból köröket, és azokat ragasztottam fel.
Hordók
A teljes makettet feketére alapoztam, majd a periszkópokat kimaszkoltam (ezek később feketék maradtak)
A teljes makettet...
A világosításnál maszkolószalaggal választottam el egymástól a felületeket
A világosításnál...
A kerékagyak maszkolásához bőrlyukasztóval kivágott Tamiya fóliát használtam

A lánctalpat később ecsettel Vallejo 70.304 festékkel festettem le.
A kerékagyak...
Alakul a festés...
Alakul a festés
Azonosítósávok

A torony oldalán lévő azonosítósávokat Lego-ból készített szamárvezető, illetve maszkolószalag segítségével festettem fel, Vallejo tört fehér (off-white) színnel.
Azonosítósávok
A festés nagyja kész, felkerült az azonosítósáv, illetve a részletek is ki vannak emelve
A festés nagyja ké...
Matricázás

GX-100 fényes lakkal fújtam le a makettet, majd száradás után felraktam a matricákat is.
Mivel a fehér matricák nem fedtek rendesen, ezért a toronyszámokat ecsettel Vallejo tört fehér színnel festettem át.
Matricázás
Bemosás

Az egész makett kapott egy C-181 félfényes lakkot, majd Abteilung 502 olajfestékekből (Burnt Umber és Ivory Black keveréke) készült híg bemosóval befolyattam a makettet.
Száradás után (1-2 óra) papírzsebkendővel és fültisztító pálcával visszatöröltem a felesleget.
Bemosás
Az olajfestékes bemosás visszatörlése során sikerült letörni az egyik emelőhorgot a toronyról

Ezt fél óra keresés után meg is találtam, majd visszaragasztottam (később még egyszer letört, de akkor 2 perc alatt meglett).
Az olajfestékes...
Szűrők

A bemosó végső száradása (legalább 4-5 nap) után a makett kapott egy újabb lakkréteget (C-181 félfényes és GX-114 matt lakk 1:1 arányú keveréke).
Ezután olajfestékkel pöttyöket vittem fel, amiket enyhén hígítós ecsettel egybedolgoztam.
Szűrők
Szűrők

A képen nem nagyon látszik, de a kipufogókat is megpróbáltam kifúrni, injekcióstű és kúpos marófej segítségével (utóbbit nem gépbe fogva, csak úgy kézzel forgatva). Az oldallemezek vastagságát még festés előtt bekarcoltam, és szikével alakítottam ki a lángvágás nyomait.
Szűrők
Az olajfestékes szűrőréteg száradása után a kapott megkapta a végső lakkréteget

Ez szintén C-181 és GX-114 1:1 keveréke. Ezután kifestettem a részleteket is.
Az olajfestékes sz...
Lepattogások

A festések kopásait két rétegben festettem fel: először a korábban leírt Vallejo RLM80 + sötétsárga + csontszín keverékkel egy világosabb árnyalatot ("kopott zöld") festettem meg ecsettel, majd Vallejo 70.304 színnel festettem meg azokat a részeket, amik fémig koptak, majd oxidálódtak.
Lepattogások
Füstnyomok

A kipufogók környékén, a csőszájféken és géppuskák csőtorkolatain a füstnyomokat Pannoncolor fekete és égetett sziéna keverékével utánoztam (higítás nélkül, ecsettel dolgoztam szét a kis mennyiségű festéket). Az üzemanyag megfolyások is ezzel a keverékkel készültek, de ott kapott hígítót is.
Füstnyomok
A kosz- és rozsdamegfolyásokat is olajfestékekkel jelenítettem meg

A légvédelmi géppuskát lehajtva ragasztottam fel.
A kosz- és...
Természetes anyagból készült madzagból vágtam száraz fűnek valót, ezt később a sárhoz kevertem
Természetes anyagb...
A páncélteknő aljára száradt sár
A páncélteknő alj...
A lánctalpra és görgőkre felvitt sárkeverék nedvesen...
A lánctalpra és g...
...és megszáradva
...és megszáradva
A megszáradt sárréteg alatt kissé eltűntek a részletek, ezért híg bemosóval ismét befolyattam a mélyedéseket
A megszáradt sárr...
A belső görgősor fémes kopásai, illetve a felrakódott sár

A megszáradt sárréteg is kapott egy híg olajfestékes befolyatást.
A belső görgősor...
Lánctalp fémes kopásai HB-s ceruzákkal
Lánctalp fémes kop...