Rés

Van mit tömíteni hátul is...
Rés

SU-85
Vissza a cikkhez Előző kép Vissza Tovább Következő kép
Sárhányó tömítése

A jobb oldalon van két lyuk, ezeket húzott szállal tömítettem (ez még a régebbi, 5001 számú T-34/76 készlet "öröksége").
Sárhányó tömít...
Lövegcső

A készlet az ágyút tömören tartalmazza; injekciós tűvel, illetve fúróval vettem kezelésbe.
Lövegcs
Hátsó sárvédők

A hátsó sárvédőket borotvafűrésszel levágtam.
Hátsó sárvédők
Hátsó sárvédők helye tömítve

A levágott sárvédők helyét Milliputtal tömítettem.
Látszik az is, hogy a kipufogók mellett az illeszkedés nem az igazi (ezeket később húzott szállal tömítettem).
Hátsó sárvédők...
Lövegbekötés

A lövegbekötésen az emelőfüleket kifúrtam.
Sajnos lebarmoltam két csavart, ezt a korábban elrontott készletből pótoltam.
Lövegbekötés
Lövegpajzs

Kifúrtam a lövegpajzs emelőfülét is. A lövegpajzsot később Tamiya putty és ragasztó keverékével is megkezeltem, imitálva az öntött felületet.
Lövegpajzs
Beszívódás

Sajnos van néhány beszívódás a készletben, például az első sárvédőknél...
Beszívódás
Beszívódás

...illetve a periszkópok burkolatain is. Ezeket Milliputtal tömítettem.
Beszívódás
Tömítve

Milliputtal tömítettem a kapaszkodók helyeit is (először átfúrtam, majd belülről nyomtam át a tömítőt, hogy később kisebb átmérővel tudjam megfúrni). A kapaszkodókat vékony rézdrótból készítettem el.
A vontatókábeleket is 7 vékony szál drótból fontam meg, ezeket pillanatragasztóval rögzítettem a kifúrt vonószemekbe (az eredeti műanyag nem valami élethű).
Tömítve
Rés

Rés
Tömítve

Na, így már jobb (Milliputtal tömítve, és putty + ragasztó keverékkel imitálva a hengerelt lemez egyenetlenségei).
Tömítve
Lánctalp

A futógörgők belső részét felragasztottam a tengelyekre (a feszítő- és meghajtó görgőket még csak ideiglenesen raktam fel); majd összeragasztottam, és ráformáztam a lánctalpat (ezt később külön festettem, koszoltam, csak a végén raktam fel). A középső "lyukas körmöket" (amelyek elvileg lehetővé teszik a ragasztó nélküli összeállítást) az illeszkedés miatt megcsiszoltam.
Lánctalp
Fényszóró

A fényszórót tömören kapjuk, ezt az ördögi Parkszájd géppel kimartam, az üveget bőrlyukasztóval vágtam ki átlátszó műanyagból.
Fényszór
Antenna

Az antenna alapját szétvágtam, hogy lehajtva rögzítsem, valamint vékony injekciós tűvel ki is fúrtam, ide ragasztottam be utolsó lépésként a húzott szálból készült antennát.
Antenna
Sárvédő lemez elvékonyítása

Vastagabb szalaggal kitakartam a páncéltest lánctalp feletti részét, majd ezután a korábban már említett harci Parkszájd masinával vékonyítottam el a lemezeket.
Sárvédő lemez elv...
Sárvédő lemez   

Ilyen lett a megdolgozott lemez...
Sárvédő lemez
Sárvédő lemez   

...innen talán jobban látszik (a lemez a valóságban kb. 3 mm vastag, ezt fröccsöntve nem lehet utánozni, igazság szerint az elvékonyítással is csak imitáljuk a lemez "vékonyságát", nem lesz méretarányos.
Sárvédő lemez
Alapszín
Alapszín
Első világosítás
Első világosítás
Második világosítás
Második világosít...
Kerékagyak világosítása

Itt maszkolófóliából csináltam egy kis "segédeszközt".
Kerékagyak világos...
Futógörgők
Futógörgők
Matrica széle

Főleg a "Halál a német betolakodókra!" feliratnál látszik.
Matrica széle
Csiszolás után

Kicsit belekaptam a matricába is.
Csiszolás után
Jelzés javítva, újralakkozva

Így már jó lesz.
Jelzés javítva, ú...
Átmosás után

Látszik a meggyűrt első sárvédő is.
Átmosás után
Olajfestékek szűrőkhöz

Használat előtt az olajfestékeket kinyomom egy hullámpapírlemez darabra, hogy a felesleges olaj eltávozzon a festékből.
Olajfestékek szűr...
Olajfestékes szűrők

Kis pöttyöket vittem fel, majd ezeket enyhén hígítós ecsettel eldolgoztam, a "függőleges" felületeken  (persze a SU-85 esetében ilyen nincs) fentről-le, a vízszinteseken pedig körkörösen a felületbe "bedolgozva".
Olajfestékes szűr...
Olajfestékes szűrők
Olajfestékes szűr...
Esővédő lemez

A lövegbekötés feletti esővédőt rögzítő karmokat kissé meg kellett csiszolni, hogy rendesen illeszkedjen (megáll ragasztó nélkül is, végül is "snap-kit").
Esővédő lemez
Leverődések első rétege
Leverődések első...
Leverődések első rétege
Leverődések első...
Mélyebb kopásokkal, karcokkal
Mélyebb kopásokkal...
Mélyebb kopásokkal, karcokkal
Mélyebb kopásokkal...
Sár

Ecsettel és fogkeféről fröcskölve vittem fel.
Sár
A sarazás a végén ilyen lesz
A sarazás a végén...
Sár hátul

A hiányzó sárvédő lemezek miatt gondolom, elég rendesen felcsaphatott (bevallom, egy-két kisebb felületi hiba is lapul a mocsok alatt...)
Sár hátul
Vontatókábel

A jobb első horogba sehogy sem tudtam beszuszakolni, ezért "csaltam": szétvágtam, majd felrakás után összeragasztottam finoman, és az illesztést egy kis porral álcáztam.
Vontatókábel
Lánctalp

Koszolva, grafittal koptatva.
Lánctalp
Lánctalp feltéve

Itt még nem illeszkedik rendesen (meg amíg felraktam a másik oldalra, egy görgőt tengelyestül le is törtem, kicsit feszült ugyanis).
Lánctalp feltéve
Lánctalp feltéve

...de majd a pillanatragacs megoldja!
Kicsit sokat nyomtam rá, és szépen kifehérítette a környezetét, lehetett javítani...
A másik oldalon más spórolósabb voltam, ott nem is történt baj.
Lánctalp feltéve
Lánctalp

Karton távtartókkal próbáltam még idomítani valamennyit a lánctalpon, bár nem sok sikerrel.
Lánctalp