Sci-Fi
Bordács Csaba:   Tachikawa Ki-55 Advanced Trainer
Tachikawa Ki-55 Advanced Trainer

Előszó:
Néhány hete egy régi Special Hobby készlettel romboltam az idegeimet, majd meguntam a kínlódást, és félretettem jobb időkben bízva majd kivettem a szekrényből az egyik kedvencem...

Építés:
A makett alkatrészei teljesen megegyeznek a Ki-36-os dobozában találhatókkal, így most csak az eltérésekről szólnék.
  • A kabin feljavítása Evergreen szálakkal, húzott műanyagkerettel, Plusmodel ólomdróttal (0,2), és Eduard hevederekkel történt
  • A műszerfalra a Mike Grant Decals kijelzői kerültek, melyeket külön kell körbevágni és felragasztani, (az egész lap le van lakkozva) de a végeredmény igen látványos.
  • A kabinbelső a Tamiya XF-71 IJN Cockpit green színét kapta némi sötétzöld hozzákeverésével.
  • A szárnyban lévő fényszórót műanyagtömbből készítettem el.
A készlet illeszkedése problémamentes, egyedül a kilépőélek elvékonyítása akasztotta meg az "örömmakettezést", de néhány órás monoton csiszolgatás után tovább tudtam lépni.

Az egyik makettverseny börzéjén akadtam rá a Montex által a készlethez tervezett kabinmaszkhoz, amelynek felhasználása révén több napi szentségeléstől menekültem meg. (nem tehetek róla, de nem szeretek Tamiya szalagot vagdosni, és igen hamar abba is szoktam hagyni az adott napra...) A lengyelek szép munkát végeztek, bár az anyaga meglehetősen merev (mint a régi Eduard) de a ragasztóréteg olyan erős, hogy nem volt gond a felhelyezése.

Festés:
A gép alapszíne Humbrol 82-es narancssárga, a panelvonalak közelében kevés pirossal sötétítve, míg a motorburkolat és a futómű Gunze Cowling color, a hinomaruk pedig Tamiya piros színt kaptak.
Száradás után lefújtam egy réteg Tamiya Clear-rel, majd felkerült néhány matrica, melyről etilacetáttal visszamostam a lakkréteget, és újralakkoztam.
Végezetül egy nagyon vékony ecsettel befuttattam a panelvonalakat szürkésfeketével, és Microscale folyadékből elkészítettem a törzs alatti ablakokat.

Zárszó:
A makett két hét alatt készült el, és újfent nem csalódtam benne. Már csak a terepfoltos változat hiányzik, de találtam fényképet kínai zsákmányról is. A lényeg, hogy még egy Montex kabinmaszkom maradt...

Bordács Csaba