Kedvcsináló makettezés
Pintér György - Múzeumi krimik Tavaly karácsony előtt a nagyobbik fiam (3. osztályos) osztályában tartottunk egy kis makettezéshez kedvcsináló összejövetelt a Harmat 88 Általános Iskolában.

Az alapötlet szintén tavalyról ered. Felvetettem az osztályfőnöknek, mi lenne, ha a gyerekek kicsit megismerkednének a makettezéssel. Az iskola és az egyéb szakkörök, foglalkozások nagyon sok időt kötnek le, így ennek megszervezésére viszonylag kevés esély látszott. De a karácsonyi ajándékozás előkészületeinél a tanító néniknek nagyon jó ötletük támadt.

Mi lenne, ha az ajándékot minden gyermek saját maga készítené el magának.
A makettezéssel ezt kiválóan meg lehet oldani. Azt a problémát kellett még megoldani, hogy mivel mindössze másfél-két óra állt rendelkezésre, a makettek készüljenek is el. Ezt úgy gondoltam akkor tudom megoldani, ha valami egyszerűbb makettet próbálok beszerezni. Ez sikerült is, a Zvezda nevű cégnek vannak 1/100 1/144 méretarányú makettjei, amiket ráadásul ragasztó nélkül is össze lehet rakni. Igaz, ez csak közelíti a makettezés fogalmát, de belekóstolni azért elég ez is. És igazából még nem is néznek ki rosszul. Ezeket be is tudtam szerezni viszonylag olcsón. A gyerekek nagyon élvezték az építést, és bár rengeteget kellett segítenem azért látszott, hogy mindegyiküket lázba hozza az önálló alkotás. Mivel az idő rövidsége azt nem engedte, hogy teljesen fel is legyenek matricázva a repülőgépek, ezért azt már javarészt otthon fejezték be. A festés csak annyiban került szóba, hogy igen van ilyen is, illetve annyiban, hogy egy kis rögtönzött bemutatót tartottam a légecsetes festésről.

A gyerekek nagyon érdeklődtek, én hogyan csinálok ezt meg azt, meg, hogy honnan lehet makettet venni, és még rengeteg kérdést tettek fel.
Öröm volt ezekre válaszolgatni. Úgy gondolom, már ezért is megérte, de még inkább azért, amikor azt láttam, hogy a gyerekek sugárzó arccal mutatják egymásnak, hogy kinek milyen lett a repülője. Köszönet a segítségért és a lehetőségért a tanároknak illetve az iskolának. Talán lesz még folytatása is a dolognak, majd kiderül...
festés
festés
építgetés
építgetés
építgetés
építgetés
2014.03.02.
Utolsó módosítás: 2014.03.03.
József Szabó (nezelod)
Makettinfo Online Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Mekett
2014.03.03. 12:45:15
Gratula, több ilyen kezdeményezés kellene.
Annak külön örülök, hogy a régi sulimban sikerült ezt összehozni :)
Csak így tovább!
Sherman
2014.03.03. 18:21:18
Bár a többi suliban is volna ilyen. Én is ott fertőződtem meg egy barátomtól. Ő azóta repülőmérnök Ausztriában, én meg repülőt mérők Magyarországon. :-)
Israti71
2014.03.03. 18:38:23
Mindenképpen LIKE...nagy like:-)
Keri
2014.03.03. 18:47:07
Gratulálok,Josef,szuper,szuper!
nezelod
2014.03.03. 22:27:11
Köszönöm fiúk :)

A jó makettező ahol tud, makettezik :)
Luthor
2014.03.04. 07:25:51
Minden elismerésem, Józsi! You made my day.
denkmeyer
2014.03.04. 07:29:13
Engem javarészt Csababácsi a Dózsa Gy. úti Ének-zene tagozatos Ált. iskola egyik technikatanára - aki óra közben makettezett (főleg Matchbox 1/76 tankokat, 1/700 hajókat és pár Tamiya figurát), miközben az ő megszólításában az ,,ebihalak" dolgozatot írtak - fertőzött meg a '90-es évek elején, amikor bejelentette, hogy a fiai már felérik a polcot és ezért le akarja cserélni a maketteket vasútmodellre. Meg is hirdette a nagy boltot: Aki valamilyen vasútmodellt behoz, ő becseréli makettre. A gyerekek gyorsan összehordtak neki egy nagy kupac vonatot, sínt, stb.-t. Bármennyire is szerettem volna én is a pazarul összerakott makettekből párat, mégsem hordtam be apám régi Maerklin vonatát. Aztán a gyerekek hamar megunták a kicsi, nem tologatható tankokat, a szépen kifestett, de törékeny katonákat. Ekkor jött el az én időm: számomra teljesen értéktelen dolgokra (a legkelendőbbek a nővérem együttesposzterei voltak :) )becseréltem a már kissé ütött-kopott, törött makettekre.
Denk
Bubu
2014.03.04. 16:33:09
Szia Józsi!
Öröm látni,hogy egyre több helyen sikerül népszerűsíteni a hobbit.Bízzunk benne,hogy elkezdődött valami és lesz is folytatása a dolognak!Nem gondoltatok egy szakkör indítására?Benned méltó mestere lenne a gyerkőcöknek! :)

További sok sikert a jövőben!!!

Üdv:Bubu
gabes
2014.03.04. 18:50:53
Nagyszerű ötlet Józsi!
Csatlakozom Bubu-hoz, remélem sikerül összehozni egy csipet-csapatot neked is! :)
Minden elismerésem!
nezelod
2014.03.04. 23:35:09
Köszi, köszi, köszi :)
Valójában egy szakkör elindítása volt a cél, de sok-sok probléma van amivel meg kell birkózni. Ennyit már sikerült elérni, a gyerekek tudják, hogy van ilyen hobbi,
ha meglátnak, rögtön a makettezés jut az eszükbe. :) Biztos vagyok benne, hogy lesz még hasonló foglalkozás, és talán kialakul a komolyabb érdeklődés is. Reméljük a legjobbakat...
Bogyi
2014.03.06. 09:16:04
Ha tehetem és hívnak is, akkor én is nagyon szívesen foglalkozom a gyerekekkel. Ismerem ezt az érzést, körülülnek, segítek nekik a karcolásban, javítgatásban és igen sokat kérdeznek. Van úgy, hogy a szülők is leülnek egy-egy alkalommal papírmakettet építeni. Még nagyobb kedvcsinálónak el szoktam vinni saját, már folyamatban lévő makettet és közben én azt építgetem. Így azt is érdeklődve figyelik, hová fejleszthető a papírmakettezés.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció