Repülő cirkusz

Tupoljev TB-3

1:72, ICM No.72091
Pintér György - Múzeumi krimik Ezt a cikket Pintér György hasonló témájú írása mellé szánom. Ezt a készlet hibáinak és első látásra nem feltűnő problémaforrásainak szentelném. Elvégre is van, akinél ez is döntő szempont lehet egy ilyen drága kitnél.

Kezdjük rögtön az elején, a borításnál. Nagyon, de nagyon közelről nézve találhatók hibák és egyenetlenségek a hullámborítás mintájában. A szegecselési vonalak kanyarjai is csak ilyenkor válnak láthatóvá. Azért ennyire még a kor szovjet ipara sem dolgozott rosszul. Beszívódást csak két olyan helyen találtam, ami szem elé kerülhet, a szárnyvégeken.

Mindemellett az ICM gárdáján látszik az igyekezet. Minden kilőkőtüskét olyan helyre tettek, ahol nem látszik majd a nyoma. A 300 alkatrészes makettet más cég kihozta volna 160-ból, de az öntéstechnológia és a hullámborítás sajátságait figyelembe véve (helyesen) egészen szokatlan alkatrészbontást alkalmaztak. Az alkatrészek sokaságát az okozza, hogy mind a négy motort adják, a szárnyat hosszában öt egységből készítették el, és belülre egy tartó vázszerkezetet adnak. A törzsbe adják a közfalakat és a kereteket. Az illeszkedő felületekről néha el kell tünteni az oda nem illő sorját, vagy egyéb érdekes képződményeket...

Az átlátszó alkatrészeken olajszemcsék találhatók, amit valószínűleg formaleválasztóként használtak. Persze ez az ártalmatlan anyag könnyen és maradéktalanul letörölhető egy mozdulattal.
Az Eduard kiadott egy fotómaratott szettet a készlet feljavítására. Ez a kerekekre a küllőket (a készlet a telt kerekeket adja), a gépfegyverek és bombazárak feljavítóit és egy motor kinyitható paneljeit tartalmazza nagyjából. Találhatunk még benne egy lapot a műszerfalra. Ezt érdemes felhasználni, mert a műanyag kissé furán fest és nagyon látszani fog.

A törzs kívülről látható részein (például az orrban) belül is elkészítették a hullámborítást.

Összesítve láthatjuk, hogy az 54,9 x 34,0 cm-es maketten méreteihez képest is elég jó munkát végeztek az ukránok. Szummázva a készlet megér egy misét, bár északi szomszédainknál az itthoni ár közel feléért szert tehetünk erre a csodára...
dobozfedélrajz
dobozfedélrajz
Összeállítási útmutató 1.oldal
Összeállítási ú…
Összeállítási útmutató 2.oldal
Összeállítási ú…
Összeállítási útmutató 3.oldal
Összeállítási ú…
Összeállítási útmutató 4.oldal
Összeállítási ú…
Összeállítási útmutató 5.oldal
Összeállítási ú…
Összeállítási útmutató 6.oldal
Összeállítási ú…
Összeállítási útmutató 7.oldal
Összeállítási ú…
Összeállítási útmutató 8.oldal
Összeállítási ú…
Összeállítási útmutató 9.oldal
Összeállítási ú…
Összeállítási útmutató 10.oldal
Összeállítási ú…
Összeállítási útmutató 11.oldal
Összeállítási ú…
Összeállítási útmutató 12.oldal
Összeállítási ú…
matricák
matricák
2003.10.01.
Utolsó módosítás: 2007.11.20.
Mekett
Makettinfo Online Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció